Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Европа иска своя система за плащания и да не зависи от Visa и Mastercard

Петко Карамочев, основател и директор на "Индустрия технолоджи", Светът е бизнес, 03.07.2020

21:03 | 3 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Намерението на 16 големи европейски банки от пет държави да си проправят пътя за стартиране на европейска инициатива за плащания има потенциала да бъде конкурентен на услугите на Visa и Mastercard. Европа иска да използва своя система за плащания и да не зависи от външни играчи, коментира Петко Карамочев, основател и директор на "Индустрия технолоджи", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По друга актуална тема - скандалът с финансовия отчет на германския финтех играч Wirecard гостът го определи като „звучен шамар“ в лицето на германския регулатор и имиджа на Германия като държава, както и сериозна победа за разследващата журналистика. 

"Има значим конфликт на интереси по отношение на финансовия отчет на компанията".

Гостът обясни, че сайтове в сферата на забавленията използват услугите на Wirecard. Той посочи, че компанията ще бъде фрагментирана и ще се продава „на парче“.

Карамочев уточни, че наблюдава финтех сектора в контекста на блокчейн технологиите. Според него повече проекти в областта започват да стават приложими, вместо да са само на експериментална база. Той добави, че освен това в сектора навлизат и иновации от различни сфери.

По думите на основателя и директор на "Индустрия технолоджи" цифрово евро като технология ще заприлича все повече на биткойна.

"Хората ще могат да правят сделки за трансфер на стойност помежду си, без да се налага да ползват банкова услуга в общоустановения смисъл. В този смисъл е възможно търговските банки да бъдат прескочени, те вече се чувстват застрашени".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.