В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските туристи ще останат основно в Европа това лято

Соня Господинова, говорител на Европейската комисия, В развитие, 19.06.20

13:17 | 19 юни 2020
Обновен: 15:18 | 19 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз

Очаква се европейските туристи да останат основно в Европа това лято, тъй като не се знае кога ще има ваксина и кога ще отпаднат глобалните ограничения за пътуване. Това каза Соня Господинова, говорител на Европейската комисия, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова. 

Според нея ще отнеме повече време за възстановяването на туризма.  

“Туристическият сектор заема 10% от европейския БВП и 27 млн. души са заети в него. Щетите бяха големи заради забраните за пътуване. Очаква се приходите в първото полугодие да спаднат с около 85%-90%”.  

Господинова разказа и за платформата Re-open EU, която осигурява информация в реално време за границите и за наличните транспортни средства и туристически услуги в държавите членки.   

Това е една от мерките в Европейския съюз за безопасно пътуване в Европа след масовото затваряне на граници заради коронавируса. Друга мярка е гражданите да имат и възможност да закупят ваучер за хотел или ресторант и да го ползват по-късно, каза Господинова.  

“Това помага на бизнесите да получат нови финансови средства. Такива ваучери има в повечето страни членки”.  

Ваучерите за анулирано пътуване работят на същия принцип - гражданите могат да избират ваучер за по-късно ползване, вместо пари.

Сред съветите за безопасност остават носенето на маски, спазването на дистанция, анулиране на мащабни инициативи и ползване на мобилни приложения, проследяващи контактите.  

“ЕК препоръчва гражданите да бъдат информирани много добре, когато избират своята дистанция и да спазват мерките на съответната страна”.  

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.