В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Швеция отлага повишаването на лихвите заради Brexit

Коментар на Делян Петришки, В развитие, 06.07.2016

15:37 | 6 юли 2016
Автор: Севделина Илиева
Шведски крони. Снимка: Casper Hedberg/Bloomberg News
Шведски крони. Снимка: Casper Hedberg/Bloomberg News

Шведската централна банка очаквано запази нивото на репо лихвата на минус 0,5%. Това коментира водещият на "В развитие" Делян Петришки в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. От институцията изпратиха сигнал, че първото повишение след 2011 ще бъде отложено във времето и най-вероятно ще се осъществи през втората половина на 2017, допълни той. 

Позицията на централната банка е в синхрон с очакванията на инвеститорите, които все повече залагат на това, че политиката на стимулиращи действия и нестандартни мерки ще продължи за дълъг период от време, заяви Петришки. Шансовете Фед да вдигне лихвите до края на годината стават все по-малки, добави той.

От институцията намалиха прогнозата си за инфлацията през следващата година от 2% на 1,8%, като през 2017 се очаква тя да бъде 2,2% вместо заложените преди това 3,6%, каза анализаторът.  Шведската централна банка е поредната, която отправи посланието, че все още е трудно да бъдат оценени икономическите и политическите последици от вота за Brexit заяви Петришки.  

Чуйте повече: