В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

ЦИД: Държавната намеса в икономиката ще подейства неблагоприятно в момента

Руслан Стефанов, директор Икономическа програма в Центъра за изследване на демокрацията, В развитие, 21.05.2020

14:03 | 21 май 2020
Руслан Стефанов, директор Икономическа програма в Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Руслан Стефанов, директор Икономическа програма в Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Намесата в стопанския живот от страна на държавата има по-скоро политически аргументи преди изборите другата година. В тази ситуация тя ще подейства неблагоприятно, заяви Руслан Стефанов, директор Икономическа програма в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Според госта съществува заблуда, че българските политически партии имат принципни позиции относно своята икономическа политика.

"Основното притеснение във връзка със създаването на държавни компании е лошото представяне на такива в исторически план. В самата идеята за тях като цяло обаче няма нищо лошо. У нас липсват детайли относно регулациите на дейността им", коментира още Стефанов.

Според госта авторитарните тенденции на Китай и Русия е опасно да се прилагат безкритично в други държави. "Този модел не работи и води до недостатъчно укрепване на демократичните институции", подчерта той.

"Не може в демократична държава да се приемат закони, които уязвяват вече достатъчно уязвените социални групи от бедните".

По думите на Руслан Стефанов трябва да има намаляване на монополизацията и концентрацията на власт, за да се избегнат корупционните практики.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.