Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Икономист: Пълното възстановяване на българската икономика през 2021 г. е оптимистично

Димитър Чобанов, икономист, Светът е бизнес, 19.05.2020

21:04 | 19 май 2020

Неблагоразумната политика може да "разбие" еврозоната, не коронаоблигациите. Повечето страни имат нехомогенни икономики и реализират дългове дори в добри времена. Необходими се реформи. Трябва да се предприеме по-рестриктивна политика и да се натрупат резерви, както и да се премахнат структурните несъответствия, коментира икономистът Димитър Чобанов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Гостът намира прогнозата на Европейската комисия (ЕК) за спад от 7,2% на БВП у нас за реалистична. Той е участвал в екип от икономисти към научно-изследователски институт, с които се направили подобна прогноза – 7,1% спад на реалния БВП, изготвена преди тази на ЕК.

"Това, че България зависи до голяма степен от прекъснатите международни вериги на доставки, може да повлияе върху възстановяването ѝ. Рецесията в еврозоната щеше да се случи и без пандемията".

"Пълно възстановяване на икономиката през 2021 г. е оптимистично виждане. Несигурността все още е твърде голяма", смята гостът.

"През първото тримесечие, в което кризата не се прояви в максимален размер, спадът е голям и продължава и сега".

"Делът на сивия сектор в ресторантьорството у нас все още е висок. Правителството знае, че трудно ще изкара оборотите на светло, затова намалява ДДС ставката, но, от друга страна, увеличава осигуровките", каза икономистът по темата за намаляването на ДДС в ресторантьорството на 9%.

Чобанов взе отношение и по темата за създаването на "Държавна петролна компания". Според него, ако тя се опитва да подбива цените на пазарните участници, това ще бъде за сметка на нейната печалба.

Гледайте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.