В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Мораториумът върху плащанията по кредитите ще остави минимум 1,5 млрд. лв. в икономиката ни

Доц. д-р Александър Ганчев, икономист и преподавател по финанси, Светът е бизнес, 14.04.2020

21:00 | 14 април 2020
Обновен: 08:45 | 7 юни 2020
Доц. д-р Александър Ганчев, икономист и преподавател по финанси. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мораториумът върху плащанията по кредитите у нас е добър като обхват и гъвкавост. Този инструмент ще остави голямо количество пари в икономиката ни. 3 млрд. лв. са приходите на банки от лихви за 2019 г. Екстраполирайки тези данни за 2020 г., от спестени лихви за периода на мораториума в икономиката ще останат 1,5 млрд. лв. Това мнение изрази доц. д-р Александър Ганчев, икономист и преподавател по финанси, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"На практика бе одобрен документ, чието официално наименование е "ред за отсрочване на изискуеми задължения към банките". Това предложение от страна на търговските банки беше изготвено на основата на насоки от Европейския банков орган за орегулиране на мораториума. Срокът на действие е до 6 месеца, но не по-късно от 31 декември 2020 г.".

Доц. д-р Ганчев посочи, че всички граждани и фирми могат да се възползват от мораториума, без кредитните институции.

Той обясни, че мерките са обособени в три механизма:

"Първият от тях предвижда насрочване на главницата и лихвата, вторият е за разсрочване само на главницата, а третият предоставя разсрочване на задълженията по револвиращи банкови продукти като кредитни линии, овърдрафт кредити, задължения по кредитни карти", информира гостът.

Ганчев уточни, в първите два случая се изготвя нов погасителен план. "При първата схема икономическите субекти ще са натоварени с лихвени разходи. При втория случай лихвата ще се плаща в гратисния период", допълни той.

Според икономиста е важно да дадем възможност на икономическите агенти да създадат ликвидни буфери за посрещане на евентуалните задължения. Той е обнадежден, че мерките на правителството ще сработят, но допълни, че трябва да се помисли за по-гъвкава мярка относно условията за отпускане на безлихвените кредити.

Александър Ганчев заяви, че пазарът на бързите кредити у нас е малък, но все пак възлиза на около 2,9 млрд. лв., а банковият пазар на кредити е на стойност 59 млрд. лв.

Целия разговор чуйте във видео материала.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" можете да гледате тук.