В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ръстът на онлайн търговията в България е резултат от зрели идеи и ясен план

Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на СуперХостинг.БГ, В развитие, 12.02.2020

14:57 | 12 февруари 2020
Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на СуперХостинг.БГ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на СуперХостинг.БГ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доверието в българските онлайн магазини през 2019 г. се е увеличило, показа проучване на хостинг компанията СуперХостинг.БГ. Нараства и броят на инсталациите на платформи за онлайн магазини. Електронната търговия продължава да е най-динамичната форма на онлайн бизнес, а броят на проектите се увеличава въпреки въвеждането на редица нови регулации, които засягат бранша.

Прогресът на онлайн търговията вероятно се дължи на това, че все повече търговци започват със зряла идея и ясен план какво искат да постигнат. Още при самото стартиране те залагат редица процеси, които поетапно ще имплементират в своя магазин, касаещи обслужването и доставките. Това мнение изрази Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на СуперХостинг.БГ, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Данните за развитието на онлайн търговията у нас показват ръст от около 30% на b2c (business to consumer) онлайн пазара за 2019 г. спрямо 2018 г. 31% от онлайн потребителите пазаруват активно през 2019 г., което е около 20% от цялото население на страната".

"Чрез него се пести време, а отделно се променят и потребителските навици. Близо 80% от онлайн потребителите у нас избират да пазаруват от родни електронни магазини", уточни Цветелина Ненкова.

"Увеличава се значението и на помощната информация, която стига от нас до онлайн магазините по отношение на оптимизацията, например...".

"Новата директива за електронната търговия, която Европейската комисия (ЕК) подготвя, предвижда по-засилен контрол върху нелегалното съдържание и зачитането на авторските права", разкри Ненкова.

Според маркетинг мениджъра на СуперХостинг.БГ очакванията за 2020 г. са, че онлайн търговията ще продължи да се развива.

"Потребителите търсят все по-персонално отношение от страна на търговците. Има прогноза, че от 2021 г. в световен мащаб над 60% от бизнесите ще интегрират чат в своя сайт за улеснение на комуникацията с крайните клиенти".