В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какви са спънките по пътя на излизането на Великобритания от ЕС?

Димитър Баларев, Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 02.01.2020

13:54 | 2 януари 2020

До този момент има съгласие по четири неща относно сделката за Brexit. Те са свързани със сметките по напускането на Великобритания от Европейския съюз, правата на гражданите, самият преходен период, като той може да бъде удължен до 2 години, както и статутът на Северна Ирландия. Това каза Димитър Баларев, репортер в Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Това, което Борис Джонсън обеща е да даде цялостен Brexit на британския народ като бъде спазен мирния договор от 1990 г., който забранява твърда граница между двете Ирландии“, допълни още той.

По думи на Баларев по новата сделка от 2018 г. Северна Ирландия ще бъде тясно взаимосвързана с европейските правила и регулации, когато става въпрос за стоки и земеделски продукти.

Според него подобна регулаторна граница, както и всички системи за митнически контрол, които ще бъдат въведени, няма да могат да бъдат изградени само за 11 месеца.

Гостът обсъди и темата за преходния период, както и спънките по пътя към излизането на Великобритания от Европейския съюз.

„Борис Джонсън завеща да даде на страната сделка „Супер Канада +“, която представлява всеобхватното икономическо и търговско споразумение, което Канада и Европейският съюз сключи през октомври 2017 г.“

Той допълни, че подобно споразумение би премахнало митата от всички стоки на 98%, но би покривало много малка част от сектора на услугите, който е основна съставна част на британската икономика.

„Джонсън казва, че иска „+“ сделка.  Като по този начин на британските институции да бъдат предоставени така наречените паспортни права, чрез които те ще могат да продават своите продукти в Европа“.

Димитър Баларев обясни, че дори и при наличието на подобни паспортни права, достъпът на британски финансови институции до европейския пазар ще бъде много по-ограничен.

Гледайте целия разговор във видеото.