В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Хората ще доближат Марс през 2040 г.

Жан-Франсоа Клервоа, космонавт от Франция, В развитие, 13.12.2019

16:00 | 13 декември 2019

Космическата агенция никога не е спирала да говори за Луната и за Марс, просто медиите едва наскоро започнаха пак да пишат много за това. Ще се върнем на Луната със сигурност в следващите 10 години. Това каза  Жан-Франсоа Клервоа, инженер и космонавт от Франция, в интервю за Александър Богоявленски, автор на предаването "Авиошоу" по Bulgaria ON AIR.

Французинът обясни, че човешката раса би стъпила на Луната малко по-късно от прогнозите на САЩ за 2024 г, тъй като проектът за апарати за кацане на Луната са започнали едва това лято.

Според него следващата логична стъпка е Марс, където атмосферата е 150 пъти по-разредена от тази на Земята.

„Не можете да кацнете с парашут, както като се приземявате на Земята с огромните парашути, които се отварят. Ще ни трябва лунен модул, за да контролираме плавното кацане".

Космическият инженер разясни, че за да се осъществи кацане на Марс трябва да се вдигнат десетки тонове оборудване, гориво, екипаж и системи за поддържане на живота.

„В най-добрия случай преди 2030 г. хората вече ще са кацнали и отново ще се разхождат на Луната, а през 40-те години може би ще летят близо до Марс“.

По думите на госта Илън Мъск има големи амбиции да закара 20 души до червената планета, но освен техническата подготовка е необходимо да бъдат подготвени и самите хора, които пътуват до там.

„За пръв път в историята на човечеството хората няма да виждат Земята и дълго време няма да имат връзка с нея. Ще трябва да са готови да останат месеци в космоса“.

„Подкрепям идеята, когато пратим за пръв път хора на Марс, да пратим два кораба от различни консорциуми и космически агенции. Така дори да не се виждат и да са на стотици хиляди мили едни от други да могат да си говорят в реално време и да знаят, че могат взаимно да се спасят“, каза още Клервоа.

Той разказа за идеята двата космически кораба да бъдат изградени по различни проекти, като по този начин би се намалил шансът от появата на едни и същи дефекти.

„Космическите изследвания са фактор за сътрудничество, който ни спира от въоръжени конфликти“, добави още той.

Гледайте цялото интервю във видеото.