В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Сред мотивите за сделка между Peugeot-Citroen и Fiat-Chrysler е засилване на царството

Борислав Цаков, председател на Прес-авто клуб България, "В развитие", 4 ноември 2019 г.

16:04 | 4 ноември 2019

Сделка между Peugeot-Citroen и Fiat-Chrysler трябва да мине през куп комисии и агенции от двете страни на океана и чак тогава може да се стигне до реален брак, a в момента сме на етап годеж. Мотивите за тази сделка са завладяване на нови територии, удвояване на богатството и засилване на самото „царство“. Това каза Борислав Цаков, председател на Прес-авто клуб България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Разработването на платформи за електрически автомобили е много скъпа инвестиция и изисква тя да бъде разпределена между повече марки – в случая става дума за обединение от 14 марки. От едната страна това са Peugeot и Opel, от другата страна са Jeep и RAM, посочи гостът.

"Ако Peugeot-Citroen продава 3.4 млн. автомобили в Европа, Северна Африка и Източна Азия, то само в Северна Америка северно от Мексико Fiat-Chrysler продава 2.4 милиона коли и то предимно Jeep и RAM. Икономиите от това обединение се оценяват на 4 млрд. долара".

С оптимизирането на производството Fiat-Chrysler ще се опита да продава повече коли навсякъде по света, а не само в Европа.

"Fiat в момента продават 2-3 модела, Lancia не е пускала нов модел от 4-5 години, Alfa-Romeo направи опит за бурно завръщане на пазара, но не особено успешен. Американските марки са главно големи и със 4х4 задвижване, те не продават малки коли", заяви Цаков.

"Историята помни и неуспешни примери за съвместна работа на американски и европейски производители – това бяха Opel и Saab под шапката на GM, както и неуспешното „съжителство“ на Mercedes и Chrysler преди време, така и Ford и Volvo".

"В случая с това разпределение в борда на директорите на Peugeot-Citroen и Fiat-Chrysler и това, че Карлос Тавареш ще е начело на новото обединение е знак, че на европейците ще се остави водеща роля да развиват компанията и да градят силата и", каза още Борислав Цаков. Според него има индикации и за подготвяно сътрудничество между Volkswagen и Ford, особено в областта на електрическите автомобили.

Едва ли френското правителство ще се опита да спре или да препъне тази сделка, каза в заключение той.

Целия разговор вижте във видеото.