В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: Очаквания за цена на петрола от 100 долара са несериозни

Васко Начев, енергиен експерт, В Развитие, 17 септември 2019 г.

17:42 | 17 септември 2019
Васко Начев
Васко Начев

Сравнението на нападението срещу рафинерията в Саудитска Арабия с атентатите от 11 септември е доста пресилено, като знаем какво последва тогава. Нямаме никакви основания за подобна препратка в нефтения бранш. Нещата са много различни, каза Васко Начев, енергиен експерт, в предаването В Развитие с водещ Делян Петришки.

Изненадващо е, че всичко се случи на територията на Саудитска Арабия, при положение че там нещата са доста добре организирани. Има много логични въпроси, които произлизат от тези събития. На първо място е как тази техника, която са използвали бунтовниците или който там е замесен, е успяла да стигне до толкова сериозно охранявани обекти. Саудитска Арабия е поканила международни експерти да разследват какво се е случило.

Няма да има скорошен отговор на нападенията, но когато има становище на международната група разследващи, това становище ще легитимира всички последващи действия. Противоракетната отбрана на Саудитска Арабия е една от най-добрите и тя е пробита по доста елементарен начин, което със сигурност не е така. Хората, които са го направили, притежават нещо изключително добро като съоръжения и те нямат сериозни пречки за използването им, допълни гостът.

Обичайният заподозрян е Иран. Със сигурност има връзка – дали те са извършители или са помогнали финансово, предстои да се разбере. Нито Иран обаче, нито Саудитска Арабия биха си позволили открити враждебни действия. На първо място, никой няма да им го позволи, и на второ – Рияд и Техеран знаят, че подобни действия няма да доведат до нищо добро нито за едната, нито за другата страна.

"Пазарът, освен спекулативно натискан, не е застрашен по никакъв начин. Има сериозни количества петрол, който няма реализация на пазара. Няма никаква причина за очаквания от 80 или дори 100 долара за барел. Това са изключително несериозни твърдения", заяви Начев.

Тези пет милиона барела с които Саудитска Арабия намали добивите си са като реакция за сигурност, а не заради повредени съоръжения. Тяхното изявление гласеше, че до 48 часа добивите ще бъдат възстановени. Ударена е рафинерията, а тя няма общо със суровия петрол. Саудитска Арабия има запаси от нефт, за да задоволи за 45 дни пазара, на който тя предлага. Това са 10.7 милиона барела дневно, става дума за огромни запаси, изтъкна експертът.

"Изявленията на хора от Българската петролна и газова асоциация, че нефтът ще стигне 80-100 долара за барел, са просто подготовка за хората, за да свикнат с повишението на цените, което ще видят след седмица. Това е спекулативно, некоректно и няма никакви основания" повтори Начев.

"Пазарът беше тестван доколко ще издържи и се видя, че намеренията на спекулантите от порядъка на 70 долара не са възможни и цената спря на около 67-68 за барел един ден след случката в Саудитска Арабия", каза Начев и даде гаранция, че "до края на седмицата или средата на следващата котировките ще си върнат старите позиции или най-много един-два долара над тях".

В глобален икономически аспект нещата не са розови и изкуствено повишаване на цената ще доведе до това, че ще затрудни реализацията на много по-малки количества нефт. В момента пазарът поглъща 100 милиона барела, а при една рецесия (Европа вече е в такава) няма как количествата да не бъдат намалени, посочи той.

"Високи цени на нефта ще помогнат на ВЕИ сектора, които с нетърпение ги очакват, за да започнат инвестиции в алтернативни източници. Нещата са доста комплексни. Политическото говорене не кореспондира с нефтения пазар в момента" отбеляза Начев.

Недопустимо е пет частни компании, акционери в „Северен поток 2“ да определят дневния ред на Европа, независимо кои са тези компании. Газовият балансьор за Европа е Украйна, и това го знаят и украинците, и руснаците. Няма как тази страна да бъде заобиколена и пренебрегната, тя не е в слаба позиция.