В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Спадът за хърватския туризъм ще е 10%

Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 06.08.2019

20:10 | 6 август 2019
Обновен: 20:42 | 6 август 2019
Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За първи път от няколко години насам забелязваме, че посещенията на туристи започват да спадат в Хърватия. Експерти очакват страната да бъде посетена от 100 хил. души по-малко през 2019 г. в сравнение с минали години. Това каза Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Други основни пазари от Средиземноморието, каквито са Мароко, Алжир и Тунис, започват да се възстановяват от кризата, в която се намираха преди години, и се връщат на пазара“.

Цените, които наблюдаваме, показват, че от всеки елемент, свързан с туризма, в Хърватия може да се печели, посочи Кръстев.

„Ако човек иска да си купи сладкиш, трябва да плати 7 евро. Еспресо в добро заведение пък струва около 6 евро“.

Той отбеляза, че страната има нужда от работа по отношение повишаването на качеството на услугите.

„Спадът е сериозен и всичко това само вещае едни много трудни предстоящи години за хърватския туризъм, който се развиваше доста безоблачно досега“.

Хърватското правителство в момента работи по създаването на система от ваучери, с която да се стимулират хората от страната да почиват на крайбрежието, за да бъде спасен сезонът, каза още Кръстев.

„Става въпрос за предоставянето на 200-250 евро, които да бъдат използвани в различни сегменти на туристическата услуга“.