В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Край на монопола: БДЖ има 5 години да догони европейските си конкуренти

Михаил Рангелов, директор Медии, Форум за балкански транспорт и инфраструктура, В развитие, 26.02.2019

14:25 | 26 февруари 2019
Обновен: 23:23 | 5 юни 2020
Михаил Рангелов, директор Медии, Форум за балкански транспорт и инфраструктура. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Според последните изменения в Закона за железопътния транспорт, свързани с либерализацията, всяка една компания, независимо българска или чужда, вече ще може да оперира по българската железопътна мрежа. Това каза Михаил Рангелов, директор Медии, Форум за балкански транспорт и инфраструктура, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Рангелов посочи, че измененията в закона са направени по изискване на Европейския съюз (ЕС), което е факт от дълго време. Според него остава въпросът дали при сегашните условия на железниците у нас ще има желаещи компании, които да навлязат на пазара.

„Не се очакват големи промени в железопътния сектор до 2024 г., когато изтича договорът за изпълнение на обществената поръчка между Холдинг „БДЖ“ ЕАД и държавата. На практика БДЖ ще има 5 години да се подготви достатъчно добре, да стане конкурентоспособно дружество и да спечели отново тази поръчка“.

Гостът отбеляза и липсата на национална транспортна схема у нас. 

„Транспортна схема, синхронизираща автобусния и железопътния транспорт, може да уреди множество проблеми в сектора и спомогне за намаляването на цените на билетите и за двата вида превоз“.

Вижте целия разговор във видео материала.