В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Brexit и италианския бюджет бяха основни събития и за миналата седмица

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 26.11.2018

13:21 | 26 ноември 2018
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Подписаното споразумение между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) за Brexit остава едно от най-важните събития за изминалата седмица. Това посочи Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Лидерите на 27-те, оставащи в съюза държави, приеха съвместна декларация, в която поемат ангажимента да предприемат необходимите мерки, за да може споразумението да влезе в сила на 30 март 2019 г., така че "да се осигури организирано напускане". В декларацията се обещава "възможно най-близко партньорство с Обединеното кралство" след раздялата и се изказва благодарност за усилията на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние. Освен това 27-те държавни и правителствени ръководители призовават британския парламент да одобри сделката“.

Попов припомни, че все пак за споразумението предстоят две ратификации.

„Предстои да видим какво ще се случи, за момента се очаква, че британският парламент няма да одобри сделката. Условията в нея като цяло са по-лоши от тези, ако Кралството останe част от блока. Трябва да се има предвид, че и всяка една сделка реално е по-добра от хаотичен Brexit”.

Главният редактор коментира и темата за италианския бюджет, който беше „минимално ревизиран“ през миналата седмица и отново отхвърлен от Европейската комисия. Той отбеляза и днешното развитие и възможността Рим да отстъпи от заложените теми – сигнал, даден от италианския вицепремиер Матео Салвини.

Промяната в кабинета Попов определи като една от водещите теми в България. При отсъствието на премиера Бойко Борисов парламентът гласува в средата на седмицата оставката на вицепремиера с ресор икономическа и демографска политика Валери Симеонов и избра на негово място Марияна Николова, която до този момент беше началник на кабинета му, припомни той.

Какво е развитието на търговския спор между САЩ и Китай? Притеснителни ли са забавянията в германската икономика? Защо ОИСР сви прогнозите си за растежа на световната икономика? Коментар на тези и още много събития от изминалата седмица – вижте във видео материала.