В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българската икономика има нужда от реформи, за да генерира растеж

Петър Чобанов, бивш финансов министър, В развитие, 16.08.2018

20:03 | 16 август 2018
Петър Чобанов, бивш финансов министър, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Чобанов, бивш финансов министър, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Необходими са реформи, ясни цели и стратегия за увеличаване на потенциала на растеж на българската икономика. Това каза Петър Чобанов, бивш финансов министър, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според госта реформите трябва да са насочени към предлагането на трудовия пазар, на капитала и на технологиите. Той добави, че без тяхното наличие е невъзможно икономиката да расте.

„Липсата на потенциал за дългосрочен растеж започва да оказва своето влияние и върху текущия растеж“.

Експертът посочи, че увеличението на работните заплати и ниските нива на безработица в страната, довели до увеличение и на потреблението, все още не са толкова големи, за да има опасност от прегряване на икономиката.

„Все пак ако тази тенденция в потреблението се запази, това може да се окаже притеснителен сигнал“.

Чобанов определи инфлацията като показателя, който сигнализира за икономически дисбаланси. Експертът припомни, че тя е от съществена важност за присъединяването на България към еврозоната. Според него може да се очаква повишение на стойността ѝ, тъй като България е в процес на доближаване до средните доходи в Европа.

Гостът коментира и случващото се в Турция и възможните негативни отражения, които може да има кризата там върху България.

„Влошаването на търговските отношения между двете страни може да доведе до негативни последици за България. Вече сме свидетели на търговски дефицит между двете страни, а доскоро имаше излишък. Финансовата система също поражда своите опасения за евентуално влошаване на европейските банки с експозиции в Турция. Важни са и очакванията към Турция и мащабите на икономиката ѝ. Стабилността на Турция е важна за икономическата стабилност на цяла Европа“.

Вижте целия коментар във видеото.