В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Градацията на образа на Макрон – от кандидат без шансове до очакван победител

Емил А. Георгиев, Сдружение „Либерални идеи за България и Европа“, В развитие, 24.04.2014

18:59 | 24 април 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

Победата на Макрон не ме изненада истински, защото в последните седмици се очертаваше този резултат. Трябва да кажем, че като цяло се случи нещо, което само преди 3 или 4 месеца почти никой не смяташе за възможно – един кандидат, който още не беше толкова разпознаваем, в края на краищата да отиде на втори тур на президентските избори във Франция. И то по този начин – убедително избутвайки представителите на утвърдените политически представители на лявото и дясното в лицето на Беноа Амон и Франсоа Фийон и оставайки лице в лице с един от най-успешните популистки лидери в ЕС през последните години – Марин Льо Пен.

Така коментира най-актуалното събитие от външнополитическия дневен ред в последните дни – президентските избори във Франция и резултатът от тях, представителят на Сдружение „Либерални идеи за България и Европа“ адв. Емил А. Георгиев. Именно върху президентския вот в западноевропейската страна бе поставен фокусът във „В развитие“ с водещ Николай Кръстев.

„За Франция се казва, че на първи тур хората излизат и гласуват по убеждение, а на втори – с отвращение. Това беше придобило особена популярност през 2002, когато на втори тур Жак Ширак излезе срещу бащата на Марин Льо Пен – Жан Мари Льо Пен, когото победи доста убедително“, каза още той.

„Много показателен е и много високият процент – почти 22%, който взима Марин Льо Пен. В гласове това са 7,6 млн. Това са наистина много гласоподаватели, които, поради една или друга причина, са решили да подкрепят нейната политика. Колко от тях си дават сметка, че популизмът винаги се проваля, не знаем“, добави Георгиев.

„Еманюел Макрон пък превъплъщава всичко това, което не е Льо Пен. Той действа от позицията на оптимизма, от позицията на надеждата, от позицията на послания, отправени към бъдещето на хората, с което, смятам, успя и да ги спечели“, смята гостът в студиото.

Вижте повече във видеото по-долу: