В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Тръмп се страхува най-много Мишел Обама да не замести Байдън

Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор, "В развитие", 09.07.2024 г.

13:27 | 10 юли 2024
Автор: Даниел Николов

След неубедителното представяне на президента Джо Байдън по време на първия му дебат с Доналд Тръмп част от демократите в Конгреса и голяма част от медиите в САЩ го призоваха да се откаже от надпреварата заради здравословното му състояние. Въпреки това преобладаващите гласове - и особено тези на повечето избиратели демократи - са Байдън да остане, като така или иначе демократите реално нямат друг кандидат, който може да победи Тръмп. Следващият дебат е на 10 септември след конференциите на двете партии, коментира Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор, в предаването "В развитие" с водеща Цветисиана Костова.

"Конференцията на демократите е в средата на август, тогава ще се реши дали Байдън ще се оттегли. Ако Байдън не иска, няма как да бъде оттеглен - делегатите са се регистрирали и са заявили, че подкрепят Байдън, няма как да се откажат. Единственият начин е той да каже "аз се оттеглям", но засега не дава никакви такива сигнали."

През последните години големите американски медии не казваха нищо за здравето на Байдън, а сега подобните на CNN и New York Times започнаха да го нападат, ужасени от възможността за завръщане на Тръмп, каза Дъскарев.

В момента Тръмп води с около 3%-4% в пет от решаващите седем щата - Невада, Аризона, Северна Каролина, Джорджия и Пенсилвания - докато силите в Мичиган и Уисконсин са изравнени.

Според Дъскарев опасенията за здравето на Байдън и дали ще може да изпълнява функциите си на президент са напълно основателни, както показват серия от инциденти в последно време. New York Times също публикува информация, че той често е бил посещаван от невролог през последните месеци.

Вицепрезидентът Камала Харис и губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм са най-явните претенденти да заместят Байдън, макар и двамата публично да го подкрепят. Два дни след злополучния дебат бившият президент Барак Обама също публично защити Байдън. Една малко вероятна възможност е да бъде издигната кандидатурата на Мишел Обама, но тя е заявявала, че не се интересува от заемането на поста, коментира Дъскарев.

"Тръмп най-много го безпокои Мишел Обама да не замести Байдън, защото като нищо може да бъде избрана; другите двама нямат шанс.... Аз мисля, че Байдън ще остане, което е прекрасна новина за Тръмп", каза Дъскарев, като се позова на свои източници, близки до Тръмп.

Трудно е да се види какво може да направи Байдън, за да подобри шансовете си, каза Дъскарев.

Какво може да се очаква в международен план от евентуална победа на Тръмп, какво може да се очаква от срещата на НАТО във Вашингтон може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.