В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Британци и французи избраха левицата, но пари за нови политики няма

Йонко Чуклев, финансов анализатор, "В развитие", 08.07.2024 г.

16:12 | 8 юли 2024
Автор: Даниел Николов

Европейците чувстват, че политиците в Брюксел са много отдалечени от техните проблеми и това до голяма степен обяснява възхода на крайнодесните партии, които умело се възползват от това разделение. Въпреки че избирателите спряха "Национален сбор" на Марин Льо Пен на балотажа тази неделя, тази тенденция ще се запази, тъй като не може да се очаква бюрокрацията на ЕС да промени сериозно начина си на комуникация. Докато това остане така, всеки който се обяви за алтернатива, ще печели последователи, а пред новите управляващи в големите икономики на Европа няма лесни решения. Това коментира Йонко Чуклев, финансов анализатор, в предаването "В развитие" с водеща Цветисиана Костова.

"Проектопрограмите на лявата коалиция за социални стимули бяха оценени на между 150 и 200 млрд. евро. Годишният бюджет на Франция за 2023 г. е около 785 млрд. Сами разбирате каква тежест имат социалните програми към общия бюджет, при това в държава, която има дълг към БВП над 90%. Съмнявам се, че лявата коалиция има отговор откъде ще дойдат тези пари - най-лесният отговор е да изтегли нов дълг, но това няма да остане без последици и ще го видим в спреда на германските ДЦК спрямо френските."

ЕС вече предупреди Франция за надвишаване на 3% бюджетен дефицит, така че е вероятно да има отстъпления от размера на тези обещания, а и пазарите няма да приемат спокойно такова ново ниво на дълг, каза Чуклев.

Администрацията на президента Макрон има сериозен опит в намирането на подкрепа в парламента за свои закони, но в сфери като пенсионна реформа, данъчно законодателство и социални програми вероятно ще се наложи да направи сериозни компромиси предвид новата роля на социалистите.

"Макрон ще трябва да направи доста отстъпки в полза на партьорите си от лявата коалиция, но ще трябва да гледаме всеки законодателн акт на парче, за да прогнозираме какви мнозинства ще се съберат и дали можем да говорим изобщо за единна позиция."

Новото правителство на лейбъристите във Великобритания също няма лесни начини да се справи със серията от кризи в здравеопазването и инфраструктурата, коментира Чуклев.

Лондон говори за пет типа решения на дефицита на кадри - да се увеличи производителността на труда, повишаване на данъците или вдигане на дълга, пренасочване на средства от един бюджетен сегмент към друг или национална служба за младите. Лейбъристите вероятно ще ползват смесица от първите четири, коментира Чуклев.

Върху британската икономика продължават да тежат и последствията от Брекзит, като сега се очаква да има нови преговори за търговски сделки с ЕС и Китай. Отношението в Брюксел до голяма степен ще зависи от състава на новата Европейска комисия и наследството от проблемите при преговорите около Брекзит, смята Чуклев.

Какви промени могат да се очакват в Зелената сделка, ще продължи ли възхода на страните от Южна Европа може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.