В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българите стават все по-добросъвестни данъкоплатци

Росен Бъчваров, говорител на НАП, В развитие, 03.01.2017

18:12 | 4 януари 2017
Автор: Александра Попова
Американски данъчни формуляри Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News
Американски данъчни формуляри Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News

За началото на новата данъчна кампания у нас, как може да се подадат данъчните декларации, има ли бонуси за изрядните платци и съответно санкции за нарушителите коментира в предаването "В развитие" с Вероника Денизова говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров.

„Всеки, който има доход, различен от заплата, или иска да ползва някакво финансово облекчение, трябва да подаде данъчната си декларация до 2 май, като това може да случи изцяло онлайн“, заяви Бъчваров.

 От думите му стана ясно, че гражданите, платили данъците си до края на март, че получат облекчение от 5% от общия размер на налозите. От друга страна, ако са декларирани неверни данни, санкцията достига до 1 000 лв., ако изобщо не е била подадена данъчна декларация ни грози санкция на половината от тази сума – 500 лв. „С напредване на годините санкциите имат все по-малка роля и все по-рядко се налага да бъдат налагани. Хората спазват много повече и по-добросъвестно закона“, отчита Бъчваров.

 Трайно се увеличава броя на хората, подаващи декларациите си по електронен път, но все още не се предвижда онлайн подаването да стане задължително, като по този начин отмени физическия процес на хартиени заявления. За юридическите лица обаче това изискване ще влезе в сила от следващата данъчна кампания, информира още говорителят на НАП.

 Повече подробности вижте във видеото: