В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Nokia изненада приятно с печалбата си и обяви, че очаква ръст в продабите

Репортаж, "В развитие", 18.04.2024 г.

17:00 | 18 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Nokia отчете по-висока печалба от очакванията на експертите, съобщава Bloomberg.

Това показват отчетите за първото тримесечие на годината. Производителят на телекомуникационно оборудване обяви, че очаква затрудненият му бизнес да се върне към ръст на продажбите за цялата година.

Коригираната оперативна печалба е нараснала с 25 процента за първото тримесечие спрямо година по-рано. Приходите достигат 597 млн. евро. Подпомогнати са от серия патентни сделки, става ясно от изявление на базираната във Финландия компания.

Експерти заявиха в предварителни проучвания, че очакват постъпления от 568.8 млн. евро. Приемът на поръчки се подобрява и се очаква да се повиши във втората половина на годината. Това прави първото тримесечие ниската точка в търсенето. Компанията се радва на подобрени продажби, съчетани с решения за намаляване на разходите. Това я поставя на правилния път за изпълнения на предварително очакваната оперативна печалба на нива между 2.3 и 2.9 млрд. евро.

Nokia и шведският конкурент Ericsson издържаха на спад на продажбите. Това стана, докато очакваха телекомуникационните компании в САЩ и Европа да рестартират мрежовите надстройки. Главният изпълнителен директор на Ericsson обяви през януари, че нивата на инвестиции в мрежата са станали неустойчиво ниски.

В сряда акциите на Nokia поевтиняха с 0.5 процента до 3.16 евро в Хелзинки. През тази година цената им е нараснала с 3.15%.

През миналата седмица Ericsson обяви, че ще освободи 1200 работници в Швеция. Компанията има план да съкрати 8 процента от служителите. Това престуктуриране и донесе успех през първото тримесечие. Коригираната печалба преди лихви и данъци, спадна значително. Въпреки това измерената печалба беше около два пъти по-висока от очакваната от анализаторите.

Nokia, която някога произвеждаше смартфони, конкуриращи се с iPhone, също видя известно облекчение на пазарите. Това стана благодарение на решаването на патентни спорове през тримесечието. Преди няколко седмици компанията обяви многогодишна сделка с китайския производител на телефони Vivo. Това ще донесе постъпления, покриващи дългогодишния спор. Финландската компания успя да сключи сделка и с Oppo, друг китайски производител на телефони. Това е шестата лицензионна сделка за компанията, сключена за година.

В момента не се очакват значителни подновявания на лицензи в бъдеще. В Nokia планират да се съсредоточат върху нови области на растеж.