Днешният бум на AI и балонът на телекомите от 90-те си приличат... донякъде

Пазарът на акции може да бъде непостоянен и невинаги възнаграждава пионерите при новите технологии в дългосрочен план

11:02 | 23 февруари 2024
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Балонът на телекомуникационните акции от началото на века може да даде поука на инвеститорите в днешните фаворити от областта на изкуствения интелект, твърди анализатора на Deutsche Bank Джим Рийд. Пазарът на акции може да бъде непостоянен и невинаги възнаграждава пионерите при новите технологии в дългосрочен план. Според Рийд това е един от важните уроци от телекомуникационния балон от края на 90-те и началото на 2000-те години, който инвеститорите в днешния бум на изкуствения интелект е добре да запомнят, пише Джоузеф Адинолфи в MarketWatch.

В неотдавнашно писмо до клиентите си, предоставено на MarketWatch, Рийд изрежда списък с потенциални прилики и очевидни разлики между двата периода.

Една от важните разлики, която Рийд изтъква, е, че акциите на телекомуникационните компании никога не са се върнали към върховете си от ерата на балона, въпреки че разпространението на мобилните телефони до 2024 г. надминава дори най-розовите прогнози от ерата на балона.

Изводът за акциите с изкуствен интелект днес е, че широкото внедряване на технологията не е достатъчно, за да оправдае високите оценки, на които се радват така наречените "Великолепната седморка" и други акции с изкуствен интелект. В крайна сметка това дали технологията ще се "демократизира", т.е. ще се превърне в стока, която всяка американска компания може лесно да внедри, може да има още по-голямо влияние върху оценките в дългосрочен план.

"Ако днес беше 1997 г. и ви бяха казали, че глобалните абонаменти за клетъчни услуги ще нараснат от 1 на 100 [души], до почти 110 на 100, с около 8 милиарда договора в световен мащаб през 2024 г., щяхте ли да си помислите, че оценките на телекомите ще бъдат устойчиво изстреляни в стратосферата? Очевидно е, че в ретроспекция отговорът е "не" - ползата от абонатите на мобилни услуги се натрупва другаде", отбелязва Рийд.

"Другаде" в този случай включва компании, които са пионери в мобилния интернет и облака, включително няколко членове на съвременната Великолепна седморка като Alphabet Inc, Microsoft Corp, Meta Platforms Inc, Amazon.com Inc и, разбира се, Apple Inc, която направи революция на пазара на смартфони с представянето на iPhone през 2007 г.

Инвеститорите не успяха да предвидят тази тенденция на комерсиализация в края на 90-те години на миналия век, както и тежкото регулиране, което в крайна сметка щеше да ограничи маржовете на печалба на сектора на телекомуникационните услуги.

Някои скептици на борсовия бум на изкуствения интелект смятат, че подобна съдба очаква и Великолепната седморка. Според Рийд те твърдят, че ИИ е технология с общо предназначение, подобно на парната машина или електричеството. В този смисъл ползите вероятно ще бъдат разпределени по-равномерно между всички компании, вместо да се концентрират в малка група елитни фирми, само защото са пионери в технологията.

Със сигурност няколко фактора отличават днешните любимци в сферата на изкуствения интелект от телекомуникационните гиганти от края на 90-те години. Може би най-очевидният е, че много телекомуникационни фирми поеха много големи дългове, за да финансират полагането на оптични кабели и закупуването на скъпи лицензи за мобилни услуги, каза Рийд.

В сравнение с тях днешните фаворити в областта на изкуствения интелект имат много по-стабилни баланси, а увеличението на капиталовите и други разходи като цяло расте заедно с приходите и свободните парични потоци. Нещо повече, техните продукти имат по-силна идентичност и стойност на марката и се възползват от силен мрежов ефект, който държи потребителите затворени в съответните им екосистеми.

Освен това те не се конкурират пряко помежду си, поне не що се отнася до бизнеса им с изкуствен интелект, въпреки че има известно припокриване, каза Рийд.

Със сигурност от 1996 г. насам в сферата на телекомуникационните услуги са настъпили много промени. През 2018 г. отрасълът беше включен в новосъздадения сектор за комуникационни услуги на S&P 500.

Днес класификацията на индустрията за телекомуникационни услуги включва само три компании: Verizon Communications Inc., AT&T Inc. и T-Mobile US Inc. 

Тези компании са оценени скромно в сравнение с дните, когато компании като Lucent Technologies и нейните конкуренти доминираха на фондовия пазар в САЩ.

Освен това схващането, че само няколко компании са се възползвали от бума на изкуствения интелект, е малко подвеждащо. Макар че Великолепната седморка изведе по-голямата част от напредъка на S&P 500 през миналата година, екип от анализатори на Bespoke Investment Group наскоро посочи, че 67-те акции, свързани с ИИ в S&P 500, са спечелили средно 45,3% от края на ноември 2022 г., когато първата версия на ChatGPT беше публично оповестена.