В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Луксозните автомобили са един от най-популярните сегменти в България

Александър Костадинов, председател на Асоциацията на автомобилните производители, във "В развитие" 12.04.2024 г.

18:00 | 12 април 2024
Обновен: 11:57 | 15 април 2024
Автор: Георги Месробович

В България се вижда позитивна тенденция в продажбите на нови автомобили, а електрическите достигат близо 6% от новозакупените. Луксозните автомобили остават един от най-устойчивите сегменти, като се наблюдава засилващ се интерес. Европейските автомобилопроизводители няма за дълго да изостават от китайските си конкуренти в електромобилността. Те ще се адаптират, представяйки нови по-евтини модели, за да повишат конкурентоспособността си, това коментира Александър Костадинов, председател на Асоциацията на автомобилните производители, в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

Новините на европейските пазари за нови автомобили са позитивни, отърсвайки се от предизвикателствата, породени от пандемията и нарушените вериги на доставки, каза Костадинов. Целият европейски пазар върви нагоре, но в някои страни се усещат затруднения за достигането на предпандемичните нива. Но България успя да подобри данните от 2019 г., което показва добра тенденция. Трябва да се отбележи, че страната ни е с най-ниски нива на проникване на нови автомобили в ЕС, което обяснява добрият растеж.

Китайските производители на автомобили разбраха, че не могат да бъдат конкурентни на европейските и американските в производството на традиционни коли, за това те инвестираха огромни суми в развиване на електромобилността. Има съмнения за субсидирането на този сектор от китайските власти, за което ЕК води разследване. Гостът обясни, че трансформацията  към електрификация на производителите от ЕС и САЩ им отнема много време.

В България се забелязва двуцифрен ръст на новите автомобили за миналата година, а през 2024 г. тенденцията се засилва. Делът на електромобилите от закупените нови автомобили достигна почти 6%. Гостът обясни, че най-предпочитаните от българите тип автомобили са средно-големите леки коли.

Гостът смята, че зарядната инфраструктура за електромобилите у нас е достатъчна спрямо броят им. Очаква се, че след бума на китайските електромобили на европейския пазар, местните производители ще повишат конкурентоспособността си с нови модели на приемливи цени. Той вярва, че европейските производители ще останат конкурентоспособни, като вече се вижда адаптация, предлагайки по-евтини модели.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.