В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

ESOP Design на SeedBlink дава възможност стартъпи да мотивират служители с акции

Ангел Хаджиев, регионален директор за Югоизточна Европа в SeedBlink, и адв. Виктор Гугушев, старши партньор в "Гугушев и партньори", "В развитие", 11.04.2024 г.

15:50 | 11 април 2024
Автор: Даниел Николов

Програмата ESOP Design на SeedBlink дава възможност служителите в стартиращи компании да бъдат мотивирани допълнително с акции на компанията. Така служителите ще мислят повече за дългосрочното развитие на компанията, а компаниите ще могат да привличат и задържат качествени кадри. Това коментираха Ангел Хаджиев, регионален директор за Югоизточна Европа в SeedBlink, и адв. Виктор Гугушев, старши партньор в "Гугушев и партньори", в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Безспорно има желание сред служителите на компаниите в България да се сдобиват с дялове на фирмата, в която работят, каза Гугушев. България изостава значително с въвеждането на подобна опция, която е стандартна в западния свят, и регулаторната рамка вече ще позволява това да става по много по-директен начин със създаването на дружество с променлив капитал.

"Липсата на такова решение досега доведе до това доста български компании с български корени да потърсят своето развитие в други държави", каза Гугушев.

За да бъде едно дружество с променлив капитал то трябва да отговаря на определени критерии, като да има по-малко от 50 служители и да има активи или оборот от по-малко от 4 млн. лв., каза Гугушев.

Програмата е за компании, които искат да разработят реален план за стимулиране на служителите си, каза Хаджиев. "За да насърчаваш своите служители, вече отдавна не говорим само за заплащане - самите служители го търсят като форма на изражение на амбициите в тази компания и на това, че наистина имаш вяра, че тази компания ще порасне."

Промяната в българското законодателство е станала под натиска на ЕС и изискванията на Плана за възстановяване и развитие, но и на българския бизнес, каза Хаджиев.

Какви са данъчните и правните специфики при разпределянето на акции на служители, как служителите ще могат да оперират с акциите, как ще се развива услугата може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.