В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Изборите в САЩ са огромен фактор за икономическия консенсус в страната

Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", във "В развитие" 06.02.2024 г.

15:45 | 6 февруари 2024
Обновен: 15:45 | 11 март 2024
Автор: Георги Месробович

Геополитическият елемент продължава да е водещ фактор за икономическата активност и печалбите на компаниите в САЩ, а само 9% от компаниите в S&P 500 отчитат ръст при печалбите, като той е концентриран в технологичните гиганти. Технологичните гиганти може да развият нова ключова технология, която да подхрани пазарните нагласи подобно на изкуствения интелект през тази година, коментира Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Имаше голямо желание от страна на пазарите за намаления на лихвите, но Федералният резерв се намеси консервативно, като заяви, че докато икономиката и пазарът на труда вървят добре и инфлацията не е достигнала целта си, ще чакат данните, преди да предприемат действия около лихвените проценти, каза Караиванов. Той допълни, че само 9% от компаниите в S&P 500 отчитат ръст при печалбите, като вече е трудно да реализират същия икономически растеж, а ръстът бива концентриран предимно в големите технологични компании.

„Това, което може да накара Фед да промени своето мнение е, ако има много силен спад в икономическата активност, тоест имаме спад на БВП, което вече ще е опасно за икономиката. Има достатъчно основания за това нещо да се очаква, предвид и геополитическата обстановка, това удря върху международните потоци на търговия и след това на потоците на пари, когато има забавяне, стесняване в международната търговия, както сега наблюдаваме в Червено море. САЩ като водеща икономика и като икономика с първата валута в света, те гледат първо да оправят собствените си проблеми, след това да решават проблемите на света, но все пак хвърлят по едно око и на това нещо.“

Геополитическият елемент продължава да е водещ фактор за икономическата активност и печалбите на компаниите. В момента в САЩ се наблюдава рекордно дълъг период на обърната крива на доходността, като краткосрочните лихви са по-високи от дългосрочните, обясни гостът. Това е индикация за рецесия на пазарите.

В краткосрочен план стратегията на пазарите ще е насочена спрямо повишение, тъй като предстоят избори в САЩ, а близо 15% от доходите на хората в северноамериканската страна се формират от капиталовите пазари. Гостът обясни, че в изборни години се предприемат мерки за силен пазар, който да предразположи избирателите за гласуване.

„След това идва реалността, когато натискът от икономиката и търговия на база на геополитиката, валутни курсове, лихвени проценти – всички тези неща започват да оказват влияние по един или друг начин и може да очакваме към края на годината да има натиск за понижаване за лихвените равнища. Понижаването на лихвите може да бъде лостът, който да извади акциите нагоре и забогатяването на избирателите.“

Интересно е как обичайно в САЩ финансистите подкрепят визията на демократитие, а индустрията подкрепя вижданията на републиканците, но след изказване на главния изпълнителен директор на JPMorgan, гостът смята, че наблюдаваме калибрирането на визиите на Доналд Тръмп и Уолстрийт.

Гостът очаква, че технологичните гиганти може да развият нова ключова технология, която да подхрани пазарните нагласи подобно на изкуствения интелект (ИИ) тази година.

„В общи линии въвеждането на нови технологии е това, което движи икономиките. Това води до икономически растеж, вижте от къде идват нови технологии обикновено, идват от САЩ. Те са лидерите в това нещо, те ги въвеждат, те ги определят и те ги комерсиализират.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.