В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Близо 30 френски компании имат интерес да намерят търговски партньори в България

Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, „В развитие“,

15:45 | 24 януари 2024
Обновен: 17:45 | 24 януари 2024
Автор: Антоанет Василева

Днес иновациите се превърнаха в мотор на растежа на компаниите. Балансът в света се променя почти ежедневно. Виждаме и трудовите навици - кой би могъл да предположи, че след пандемията ще имаме толкова много хора, които ще работят от вкъщи? Напълно се разви дистанционната работа и стана фирмена политика. Около 30 френски компании имат интерес да намерят търговски партньори в България, да дистрибутират продуктите си тук или да открият заводи през тази година. Това заяви Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

По думите на Делайе тази година ще се реализират много проекти за иновации – от оптимизацията на служителите до иновативни решения за реализация и продажби на продуктите онлайн.

Миналата година, когато се проведе конкурс за наградите за иновации, първият след пандемията - имахме 130 кандидатури. Това беше значителен брой, но очаквам тази година да са още повече от 2023г., защото иновациите все повече трябва да бъдат част от ежедневието на всеки директор на компания, включително като духовна нагласа и като визия за бъдещето, коментира Делайе.

По отношение на секторите, в които иновациите в България не са достатъчно финансирани, Делайе даде за пример електронната търговия.

Моделът за дистанционна работа се развива и много компании стават все по-конкурентни, защото имат по-малко разходи за офиса и имат повече хора, които работят вкъщи. В този случай например си длъжен да развиваш производителността на труда. Трябва да се обърне внимание на това как да направиш по-производителна работата на служителите, как да комуникираш.

„Очакваме проекти в целия корпоративен свят. Като започнем например с оптимизацията на служителите и стигнем до иновативни решения за реализация и продажби на продуктите онлайн.“

Във връзка с работната ръка у нас Делайе заяви, че днес големият бич за България е негативния демографски ръст. „Ако имате завод, уверявам ви, че ще ви бъде трудно да си намерите работници.

Всички търговски камари в България забелязват едно и също, включително и Френско-българската търговска и индустриална камара. Всичко, което се отнася до организация и идеи, иновации в областта на индустриалния процес, е добре дошло. Роботизацията е част от иновациите. Например във Френско-българската търговска и индустриална камара има все повече компании, иноватори в индустриалните машини за замяна на хората, тъй като работната ръка в България не стига, заяви Делайе.

Над 130 директори на компании дойдоха на работодателската организация Медеф от Франция в края на 2023г. Така започнаха преговори по около 30 договора с камарата и местните компании, които имат интерес или да намерят търговски партньор, или за дистрибуция. Или пък за отварянето на завод, по-специално в областта на производството на санитария, отбеляза Делайе.

Според Делайе се забелязва значителен интерес към България, което за французите е чудесно за бъдеще. Камарата има много договори, особено в областта на инфраструктурата и оборудване за отбранителната индустрия и ще има много покани за изпращане на оферти. Във всички тях френските компании са представени и се очаква много добра 2024г. за отношенията между Франция и България.

Френско-българската търговско индустриална камара обяви ново набиране на кандидатури за Наградите за иновации, които ще бъдат връчени за пети път от 2018г. насам.

Формулярите за кандидатстване са в сайта на събитието - https://www.ccifbinnovationawards.org/. Кандидатури ще се приемат до 4 март 2024.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.