В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пазарът надценява възможността лихвите да бъдат свалени толкова бързо и рязко

Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Дългови инструменти" в DeltaStock, във "В развитие", 21.12.2023

16:30 | 21 декември 2023
Автор: Галина Маринова

В еврозоната по-скоро прожекторът ще се измести отново към ЕЦБ, която ще трябва да взима тежки решения и да прави много фини настройки. През последните седмици се опитват да вразумят инвеститорите, които вкарват в цената много рязко много на брой и много ранни намаления на лихвите. Това каза Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Дългови инструменти" в DeltaStock, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

"В момента ЕЦБ има лек проблем с комуникацията с инвеститорите и с пазара. Защото не може да отблъсне тези очаквания. Какъв е проблемът? Спадът на доходността с над 100 базисни точки води до много бързо разхлабване на финансовите условия, което води до подкрепяне на инфлацията. Въпреки че борбата с инфлацията в момента изглежда изключително успешна, има няколко допълнителни фактора, които могат да се окажат препъни камък и то в последната и най-важна фаза. Инфлацията е в най-лепкавите си нива именно, когато е около 3%. От 3 до 2% централните банкери винаги са казвали, че това е най-трудната част от финалната права".

Тук от значение ще бъдат фактори като цените на енергоизточниците, които видяхме че спаднаха, но има много предпоставки да се повишат догодина - корабните маршрути, конфликтите в Близкия Изток и Украйна. Освен това пазарът на труда, въпреки че европейската икономика е в лека рецесия, продължава да е много солиден. Ръстът на заплатите е устойчив, което означава, че ще наблюдаваме стабилно потребление, коментира събеседникът.

"Всички тези фактори могат да доведат до това, че това последно намаление на ифлацията до целевите 2% може да е много дълго и продължително. За това централните банкери се опитват да убедят пазарите, че мантрата, която беше в средата на годината - по-дълъг период с по-високи лихви - наистина ще бъде валидна". 

При американските ценни книжа представянето бе парарелно на Европа - много силно представяне през последните два месеца, като разликата между САЩ и Европа е, че американската икономика изглежда в много по-добро състояние. Там пазарът на труда е дори още по-устойчив. Потребителското доверие е все още на високи нива. Забелязва се много солидно потребление, което би поддърало икономиката и респективно инфлацията, на нива малко над тези, които се опитва да постигне Фед, коментира още гостът. "Там очакванията са за малко по-малко на брой намалявания на лихвите. Докато в Европа са около 150 базисни точки, в САЩ се говори за около 100-125 и малко по-късно - по-скоро за средата годината". 

"Тоест, стабилността на икономиката и увереността, че ще има меко кацане, дава свобода на централните банкери там малко да изчакат и да не са толкова агресивни с очакваното намаляване на лихвите".

Централните банки тази година успяха до голяма степен да се преборят доста по-успешно от очакваното с инфлацията. Това доведе до тази сериозна  волатилност и амплитуди на пазарите на облигации, но въпреки това и двете централни банки, от двете страни на океана, се намират в най-важния момент, в който те не трябва да приемат това, което пазарът в момента включва в цените си и да останат упорити до край, за да се преборят с инфлацията и да достигнат до целевите нива около 2%, подчерта Мартин Търпанов. 

"Изминалата 2023 година бе изключително динамична, с много големи обрати и амплитуди в доходностите. Това беше много интересна година за трейдъри, спекуланти и инвеститори. Отдавна не сме имали толкова интересна година на този пазар. След две губещи години за облигациите и в Европа, и в САЩ, и като цяло в целия свят, тази година ще завършим "малко над водата".

Балканите ще бъдат горещ пазар особено догодина, каза гостът, тъй като заявките са за рекордни суми за емитиране, заяви Търпанов. "Това за съжаление показва, че правителствата толерират бюджетните дефицити и тяхното постоянно трупане и нужда от рефинансиране на тези дефицити. Това води до нови и нови дългове. Ако растежът на Балканите е изпреварващ, това би било положително, но за съжаление прогнозите не са толкова благоприятни". 

Разговорът не е препоръка за инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.