В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България и Турция трябва да обединят ресурсите си, за да популяризират туризма

Такуя Аояма, вицепрезидент „Развитие“ в Hyatt, „В развитие“, 29.11.2023 г.

17:30 | 29 ноември 2023
Автор: Антоанет Василева

За момента Hyatt разполагат с 14 имота в региона, като 6 от тях са в България, която има преобладаващо присъствие. Тя има много важна роля по отношения на усилията да се създаде незабравимо преживяване за клиентите. Също така преобладават чуждестранни туристи от държави като Англия, Гърция, Румъния, които идват в България и по този начин Hyatt има възможност да спечели популярност сред тези хора. Това заяви Такуя Аояма, вицепрезидент „Развитие“ в Hyatt в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Присъствието на веригата в България започна с Hyatt Rgency София, като работихме с Terra Way Investment Group и подписахме споразумение, с което открихме хотела през 2020 г., а година по-късно и Hyatt Regency Pravets Resort. След това Hyatt придоби Apple Leisure Group – бизнес за ол инклузив туризъм и пред нас се отвори възможност да работим и на Черно море, разказва Аояма.

Във връзка с приоритетите на Hyatt за развитие в региона на Централна и Източна Европа Аояма посочи, че Румъния и Полша ще останат техните големи приоритети, тъй като в Румъния нямат присъствие, а в Полша има само един хотел на веригата – това са големи пазари, върху които искат да се фокусират.

По отношение на България като приоритет Аояма отбеляза да се консолидира присъствието на Hyatt, за да постигнат мащабна икономика, ефикасност и след това лоялност на клиентите.

Относно критериите за избиране на локация трябва да се избере подходяща и привлекателна дестинация, след което да се обърне внимание на микролокацията – дали дадено място е близо до някакъв източник на бизнес, дали е лесно достъпно с обществен транспорт и др. А за вече брандираните хотели, трябва да се вземе предвид размера на хотела. Ако например един хотел разполага с 50 стаи, то вероятно това няма да има съществено значение - затова трябва да има достатъчно обем, върху който да се гради, смята Аояма.

Има някои пазари, които вече съзряват като Будапеща и Прага, но от друга страна ако се разгледа останалия регион – това са пазари в развитие. За тези развиващи се пазари това, което се е случило в индустрията в миналото, невинаги е добър индикатор какво ще се случи в бъдеще, каза Аояма.

„Като индустрия трябва да разгледаме къде можем да отидем и къде не, но места като София, които са за международни брандове, определено ни интересуват.“

Според Аояма в световен мащаб всички се тревожеха за инфлацията и влиянието на войната, но глобално погледнато потребителското търсене остава много силно независимо дали става въпрос за Северна Америка, Европа или Азия. Европа все още е най-предпочитаната дестинация за презокеански пътувания. Когато говорим за инвестиции, цената на заемите и строителството имат значително влияние.

"За глобалните хотелски вериги е безсмислено да инвестират в сгради - техните инвестиции трябва да са насочени към изграждане на бизнес инфраструктура."

Аояма споделя, че винаги е предпочитал управлението, защото това е най-добрият начин да окажат влияние върху всеки пазар и да намерят местни таланти, които да развият.

Според Аояма напоследък се отличават няколко тенденции в хотелиерството като откриване на на нови пазари. За пример той даде Саудитска Арабия, която има голямо значение за индустрията в момента и се поставя фокус на този пазар. Други тенденции, които се наблюдават, са спа услугите, както и търсенето, което е много силно през последните години.

За балканските държави е важно да работят съвместно. България има голям потенциал, но може и да се извършва презгранично сътрудничество като например България и Турция обединят ресурсите си, за да направят много повече и да популяризират туризма. Други ключови сегменти, за които трябва да се помисли са удобните полети между държавите и изграждане на различни индустрии около туризма. За разлика от Гърция и Турция, където има много местни модни марки, в България няма много какво да се пазарува, коментира Аояма.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.