В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Спекулации за края на лихвените ръстове в САЩ сринаха долара

Пазарен коментар на Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, 20.11.2023 г.

14:50 | 20 ноември 2023
Обновен: 14:58 | 20 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Европейските пазари са без промяна, а Stoxx 600 се колебае след като негативни корпоративни новини повлякоха акциите надолу. Щатският долар разшири спада си до най-ниското ниво от август поради спекулациите, че Федералният резерв е близо до края на цикъла си на повишаване на лихвите. Това коментира Анджела Фелисиано от Bloomberg Лондон, в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

Френският индекс CAC 40 се повиши с 0,4%.

Bayer се срина до историческо дъно след като германския фармацевтичен гигант претърпя поражение на изпитанията на препарата срещу плевели Roundup. Книжата на американската Bristol-Mayers Squibb поевтиняха с 3,2% преди отваряне на Уолстрийт. Ashten Group потъна след като британската компания понижи прогнозата си за приходите. Julius Baer изтри 9,6% след като швейцарската банка предупреди за спад на печалбата заради по-големите суми заделени за лоши кредити.

Голямата новина тази сутрин е, че съоснователят на Open AI Сам Алтман бе нает от Microsoft заедно с бившия президент на компанията Грег Брокман. Това беше обявено от директора и председател на Microsoft Сатя Надела в съобщение по-рано днес. През уикенда се разигра истинска драма, когато управителният съвет на OpenAI отстрани Алтман като директор , след като членовете му изразиха загриженост относно безопасността на изкуствения интелект.

Фючърсите върху американските акции са без особени промени след триседмичното рали , което изстреля S&P 500 до 11-седмичен връх. Фючърсите на Nasdaq се повишиха с три десети от процента. Акциите на Microsoft се покачват с повече от 2% в предборсовата търговия след назначаването на Сам Алтман.

Доларът разшири спада си до августовско дъно на фона на спекулации, че Федералният резерв е близо до края на цикъла си на повишаване на лихвите.

Трейдърите в момента оценяват на 30% шанса за първо понижение на лихвите от Фед през март след охладените данни на инфлацията от миналата седмица. Инвеститорите очакват във вторник да излязат протоколите на Фед от последното заседание. Доходността по американските държавни облигации се повиши леко преди емисията 20-годишен дълг на САЩ.

Европейските газови фючърси се повишиха с цели 6,9%, водени от прогнозата за по-студено време и по-високите цени на петрола преди срещата на ОПЕК+ в края на седмицата.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.