В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Северна Македония все още не е предприела необходимите реформи за членство в ЕС

Кирил Илиев, историк и международен анализатор, „В развитие“,

16:29 | 17 ноември 2023
Обновен: 16:45 | 17 ноември 2023
Автор: Антоанет Василева

Много се повишиха ставките през последните месеци по отношение на Западните Балкани. Около Република Сръбска напрежението започва да се покачва всеки ден. Зеленски предупреди, че Русия се готви да направи „голям взрив на Балканите“, имайки предвид Босна и Херцеговина. Това изказване акомпанира на това на президента на Република Сръбска, който заяви, че е крайно време тя да се отдели като федерална единица и може би се готви за референдум, за да се случи формално излизането на Република Сръбска. Това коментира Кирил Илиев, историк и международен анализатор в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Конфликтите по света донякъде са функция на войната в Украйна – случая в Палестина е много показателен. По отношение на Балканите те са много благосклонни към разпалване на конфликт, особено ако се имат предвид примери от нашата история, заяви Илиев.

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик даде своя принос в нагнетяването на напрежението. Преди дни той беше обявен от Ескобар, че той е най-доверения човек на Путин на Балканите и се използва като прокси играч, добави още анализаторът.

„ЕС се опитва да консолидира държавите от западните балкани, но за сметка на това се намесват други играчи, които имат интерес да фрагментират държавите от Западните Балкани.“

Във връзка с докладите на ЕС за Западните Балкани Илиев посочи, че Сърбия има проблем със свободата на словото – разпространение на фалшиви новини и руски опорни точки. Въпреки опитите на Западните Балкани да се пакетират, между тях има противоречия, които още не са изгладени.

„Опитът на Борел да обедини и насърчи държавите от Западните Балкани да провеждат политика, която е синхронизирана с ЕС, не е успешен.“

Балканите са много благодатни за разпространение на фалшиви новини. В доклада на ЕС беше отбелязано по отношение на Северна Македония и проблемът с корупцията, а именно тя създава благоприятна почва за разпространение на фалшиви новини. Също така държавата не е успяла да направи необходимите реформи, за да се приближи до започване на преговори с ЕС. Това е показателно, че не България е проблемът Северна Македония да не успява да овладее някои вътрешни проблеми, а политическата класа на страната не успява да бъде достатъчно решителна и отговорна пред своите граждански и да предприеме необходимите реформи, отбеляза анализаторът.

Според Илиев политическата класа на Северна Македония не успява да погледне по-напред във времето и не припознава ЕС като необходимата стъпка за развитието на държавата им.

България трябва да действа проактивно що се отнася до европейската интеграция на Западни Балкани, но и не бива да забравя, че в много от тези държави живеят българи, чиито права системно се нарушавани, смята Илиев.

„С влиянието на международните конфликти идва рикошетът от войната в Украйна и целия инструментариум на медийната пропагандна война, която се води с цел да се фрaгментират държавите от Западните Балкани и да се изведат отстрани от пътя, който води към ЕС. „

Сърбия се опитва да води амбвивалентна политика – от една страна насочена към ЕС, но от друга все повече задълбочава отношенията си с Русия, а и с Китай, посочи анализаторът.

Илиев заяви, че вижда синхронизация между Русия и Китай по отношение на обмен на военна технология, но все пак китайската страна следи внимателно развитието на войната в Украйна, тъй като те имат фундаментален нерешен проблем – Тайван. Ходът на събитията в Украйна ще предопредели какво ще се случи с Тайван през следващите няколко години.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.