В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Япония и Филипините планират отбранителен пакт поради заплахите в Южнокитайско море

Владимир Шопов, политолог и анализатор, „В развитие“, 17.11.2023 г.

13:04 | 17 ноември 2023
Автор: Антоанет Василева

При срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), която се проведе в Сан Франциско, лидерите стигнаха до няколко ключови споразумения. Основното предвижване на дневния ред е свързано с възстановяване на комуникациите на най-високо военно ниво. Беше постигнато и искането на американската страна за ограничаване на търговията с прекурсори, с които се изработва амфетамини. Много се разчита на новосъздадена работна група, свързана с въпросите на регулирането на изкуствения интелект. Ако отношенията се развиват в добра посока, е възможно да се стигне до споразумение за ограничаване на използването на AI в областта на отбраната. Това коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Шопов обърна внимание и на декларация между САЩ и Китай, в която и двете страни поемат ангажимент да се утрои капацитетът за производство на възобновяеми източници.

„Срещата спомогна за редуциране на напрежението, но по-скоро е временно примирие и замразяване на дълбоките различия между двете страни.“

Според Шопов и двете страни си дадоха сметка, че темпото на влошаване на отношенията наистина рискува да доведе до потенциален конфликт. Между Китай и САЩ все пак има споделено разбиране, че трябва да се стабилизират и успокоят.

По отношение на това какво търсеха двете страни от тази среща, Шопов посочва, че основното притеснение на Китай е свързано с влошаването на икономическото състояние и досегашния неуспех да бъде възстановена динамиката в отношенията. Управляемостта на ситуацията във връзка със стопанския растеж в страната изглежда доста проблематична.

В тази връзка анализаторът подчерта, че за първи път от десетилетия на годишна база американската икономика расте с по-голям темп от китайската. Байдън по-скоро има политическа необходимост от спокойствие, стабилност и предвидимост.

„По-голяма спешност усеща китайската страна, защото възстановяването на комуникацията в двустранните отношения през последната година бе нарушена изцяло от Китай.“

Основната причина, поради която Манила реши да предприеме стъпката за преговори между Япония и Филипините за отбранителен пакт, е свързана с ескалацията на напрежението и конфликтите около различните изкуствени острови в Южнокитайско море. На тези острови има разположени филипински войски, които при снабдителните операции през последните месеци, влязоха в директен сблъсък с различни водни съдове, които имат връзка с китайската страна, смята политологът.

Япония е традиционен партньор на филипинците, а предложения от страна на Токио за подписване на военно сътрудничество е на масата още от 2015 г. Единият основен компонент по това споразумение е за взаимен достъп на военни сили и активи, а вторият е свързан с военно сътрудничество и предоставяне на различна военна техника от японска страна на филипинците.

„Манила предприе радикални стъпки с оглед укрепване на пространството около Филипините, тъй като подобно споразумение наскоро бе подписано с Великобритания и Австралия, което говори за цялостна концептуална и политическа промяна.“

Все повече се развиват тристранните формати на военно сътрудничество – от няколко месеца такова е създадено с Япония и САЩ. Това споразумение до голяма степен ще бъде база, върху която да се стъпи при провеждането на тристранни операции, коментира още Шопов.

Според политолога промяната в поведението и мисленето на Япония произтича от опасенията на Токио за нарастване на рисковете за сигурността на страната, най-вече произлизащи от Китай. Сега приоритет за японците е да бъде защитена линията на първите острови, която е ключова от стратегическа и военна гледна точка. В резултат на тази стратегия Япония разработи нова програма за сътрудничество, през която ще минават и средствата за военна подкрепа.

„Погледът на всички обаче е насочен към това, което потенциално може да се случи в Тайван, където рискът остава. Същевременно срещата между САЩ и Китай не редуцира вероятността от усилване на напрежението в пролога.“

Шопов отбеляза, че неочаквано е постигнато споразумение между опозиционните прокитайски партии в Тайван за обща кандидатура на предстояюите президентски избори.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.