В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Китайският изходящ туризъм се възстановява до нивата преди Covid-19

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 10.10.2023 година

15:57 | 10 октомври 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

По данни на Trip.com китайските туристи са се насочили към Близкия изток по време на осемдневния празник "Златната седмица", тъй като популярни туристически дестинации като Дубай въвеждат безплатни визи и увеличават капацитета на полетите. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Веселина Спасова

Главният изпълнителен директор Джейн Сун заяви в интервю за Bloomberg вчера, че на годишна база посещенията в региона са се увеличили с три цифри. Миналата година китайското търсене беше ограничено, тъй като строгите правила за нулев Covid ограничиха пътуванията както в страната, така и в чужбина.

Тайланд, който също предоставя безплатни визи на китайските туристи, се оказа другата популярна дестинация. Сингапур отново се нарежда сред най-предпочитаните места за почивка за китайците. 

През 2019 г. Китай беше най-големият източник на изходящ туризъм в света и възстановяването му е от решаващо значение за глобалния сектор. Досега обаче китайските туристи сигнализираха, че се притесняват да предприемат скъпи пътувания в чужбина, като вместо това харчат парите си за вътрешни пътувания.

Пречките пред възстановяването на пътуванията в чужбина включват дългия процес на кандидатстване за визи за някои дестинации, както и ограничения капацитет на полетите. За пътниците, които искат да отидат в Европа пък, получаването на шенгенска виза може да отнеме шест месеца или повече.

Тези ограничения забавиха и темпото на възстановяване на международните пътувания на дълги разстояния сред китайците, например до Европа и САЩ. Общият брой на търсенията на пътуване чрез компанията вече е надхвърлил нивата от 2019 г.

Повече на носителя на Нобеловата награда за икономика през 2023 г. може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "В развити" може да гледате тук.