В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Търговците у нас не отговарят на нуждата от хибриден модел за онлайн пазаруване

Стефан Чорбанов, съосновател и управител на Stenik Group, "В развитие", 18.09.2023 г.

16:43 | 18 септември 2023
Обновен: 13:09 | 20 септември 2023
Автор: Михаела Кирилова

Причината, поради която хибридният модел за онлайн пазаруване "Click and collect" не се предлага от всички търговци в България са няколко. На първо място е фактът, че работодателите трябва да обучат персонала си на нов вид дейност. На следващо място се нарежда технологична причина – трябва да се направят известно количество подобрения по системите, които търговците използват. Това коментира Стефан Чорбанов, съосновател и управител на Stenik Group, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Хибридният модел на онлайн пазаруване известен като "Click and collect" съществува още преди пандемията, но през този период няма такава популярност. Това е метод, при който потребителите на онлайн магазини избират продукти в интернет пространството, но вместо доставка с куриер, те избират пратката да бъде подготвена във физическият магазин на търговеца и да отидат да я вземат в подходящ за тях момент.

Чорбанов посочи, че над 50% от потребителите в Западна Европа са пазарували поне веднъж чрез методът "Click and collect", което доказва, че този подход набира все по-голяма популярност. В САЩ около 10% от общият ритейл минава през "Click and collect".

В България нуждите на самите потребители изпреварват готовността на търговците за имплементация на този метод. „Те го търсят и питат защо не се предлага.“ Търговците все повече искат да го въведат. Все още българските потребители не използват метода за хибридно онлайн пазаруване, защото неговите предимства не са достатъчно добре обяснени от търговците.

„Сред предимствата са безплатна доставка, по-бързото взимане на пратката, има по-голяма поверителност“


Събеседникът сподели, че това което ще накара хората да пазаруват чрез този метод, е тенденцията някои брандове да отварят повече физически магазини в по-малките населени места, заради покачващата се средна заплата и покупателната стойност на гражданите.

Все бързо ще се разпространяват и мобилните приложения на онлайн магазините у нас. Гостът се обърна към българските търговци и заяви, че за да бъдат конкурентни, трябва да помислят за разработка на мобилни приложения, което ще вдигне лоялността на потребителите, ще вдигне средната стойност на кошницата и честотата на покупки.

Повече за нагласите на българските потребители и промените при онлайн пазаруването може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.