UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

В следващите няколко години онлайн търговията ще съставя около 30% от световния пазар

Петър Атанасов, основател и изп. директор на Toolsystems, ''UpDate'', 26.08.2023 г.

20:05 | 26 август 2023
Автор: Милен Симеонов

В следващите няколко години онлайн търговията ще представлява около 27-30% от цялата търговия по света. AI ще бъде използван в подобрение на комуникацията с клиенти и на съдържанието в онлайн магазините, както и най-вече в усъвършенстване на т. нар. support. Това каза Петър Атанасов, основател и изп. директор на Toolsystems в предаването ''UpDate'' с водеща Елена Кирилова.

Атанасов разказва, че хората, притежаващи онлайн магазин, се питат по какъв креативен и атрактивен начин да представят информация, като AI би могъл да бъде полезен в това отношение, но според госта големият въпрос е дали това ще се хареса на Google. 

''Всички се съобразяваме с Google и тази огромна компания, която ни предоставя достъп до клиентите.''

На въпроса кога ще видим истинския пик на чатботовете в онлайн магазините, гостът смята, че може би ще се постигне синергия между search bar-a в един онлайн магазин и чатбота, тъй като второто съществува вследствие на недостатъчната информация, която търсачката предоставя. Чатботът е нещо, което в момента дава по-бърза и пряка информация, когато човек има конкретен въпрос. Гостът добавя, че в момента се разработват много проекти, развиващи приложението на изкуствения интелект в търсачката на магазина. Така тя ще използва неговата база данни, за да може по-лесно да ориентира клиента към желания от него продукт.

''Основните недостатъци на чатботовете в момента са, че отговарят на 5-10 базови въпроса. Има и много четене, а хората нямат време за това. Те искат нещата да се случват бързо. Чатботът спира клиента и започва да комуникира с него, но в този момент не всички искат да четат и затова успешните чатботове са тези, които правят процеса по-кратък.''

В ефира на предаването Атанасов коментира и темата за гласовите асистенти, като той смята, че те ще бъдат едни от първите разработени продукти в областта. Според госта персоналният асистент ще стане реалност съвсем скоро, а веднага след него ще има асистент по покупките в онлайн магазините.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate'' може да намерите тук.