В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Здравният туризъм е приоритет в развитието на устойчив туристически продукт у нас

Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма, във "В развитие", 14.09.2023

18:30 | 14 септември 2023
Автор: Галина Маринова

До края на годината България ще участва в седем международни туристически изложения, на които ще бъде поставен акцент и върху възможностите за медицински и спа туризъм у нас. Здравният туризъм е сред приоритетите в развитието на устойчив туристически продукт в България, коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева в интервю на Вероника Денизова, водеща на предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Ирена Георгиева взе участие в 10-тия Конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм, който се проведе в началото на седмицата в Пампорово. Основната тема на конгреса беше нарастващият потенциал на здравния туризъм и издигането му като приоритет в националната икономика.

"Планът за развитие на здравния туризъм е част от осъществяването на стратегията за устойчиво развитие на туризма в България и включва дейности и действия с всички заинтересувани страни. Това, което правим като първа и успешна стъпка, е подкрепа на работата на българския туристически бизнес с частните здравни каси на Германия".

Министерството на туризма подписа споразумение с Германо-българската търговска индустриална камара за промотиране на българския балнео и медицинския туризъм в Германия с възможността, благодарение на тези частни здравни каси, да бъдат реимбурсирани разходите за балнео-лечение на техни граждани в балнео-хотелите в нашата страна, обясни Георгиева. 

"Именно със съдействието и подкрепата на Бъгарския съюз по балнеология и спа и българския бизнес създадохме и наредбата за сертифициране на балнео, спа и уелнес центровете  (съвместна наредба на Министерството на туризма с Министерството на здравеопазването)". 

Като цяло държавата подпомага развитието на този подсектор на българския туризъм със средствата и лостовете, които тя има, а именно - законодателството, както и рекламата на България като спа дестинация, подчерта събеседничката. "Министерство на туризма вижда в развитието на спа туризма възможност България да се утвърди като целогодишна туристическа дестинация". 

От тук до края на годината предстоят седем туристически изложения, на които специализираните видове туризъм, в това число и спа туризма, могат да имат своето място на националните и информационни щандове, организирани от Министерството на туризма, каза още Ирена Георгиева. "Темата ще залегне в онлайн рекламните кампании, в партньорските програми, които Министерството на туризма организира с националните телевизии. Това са конкретни оперативни стъпки, с които подкрепяме и подпомагаме развитието на този туристически продукт". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.