В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Африканските страни имат нужда от различен, неидеологически подход

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe, "В развитие", 13.09.2023

16:00 | 13 септември 2023
Автор: Галина Маринова

Моментът, в който Африканският съюз е приет в Г-20, е много тежък за африканските държави. За последните две години и половина в Африка има осем преврата в шест страни, като пет от тях са бивши френски колонии. Много са въпросите, а отговорите са много малко, но се налага вече необходимостта да започнем да казваме, когато виждаме, че царят е гол. Това каза Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. Гостенката коментира присъединяването на Африканския съюз към Г-20, както и бедствията и разрушенията в Мароко и в Либия. 

В събота Африканския съюз официално зае мястото си сред общността на най-влиятелните държави в света - Г-20. Пътят, който извървя Африканския съюз до този момент гостенката коментира така: "Целият този процес започна с кандидатстване и с обосновка и тя беше много сериозна - не може богатите страни да имат сериозно индустриално производство без да използват ресурсите на Африка. Много отдавна се очакваше Африканският съюз да получи едно по-сериозно признание. Те имаха статут на поканен участник, но бяха извън практически политическите решения и нямаха възможност да се изказват".

Сред факторите, довели до решението за приемане на Африканския съюз гостенката изтъкна факта, че срещата е именно в Индия, както и че "е изключително натоварена идеологически от войната в Украйна".  

"Приемането на Африканския съюз в Г-20 няма нищо да промени сериозно, но вече е една стъпка, една декларация, една отворена голяма възможност, която може да бъде използвана от африканските страни за обединение на мнението по различни въпроси, както се обединиха само няколко дни преди това на африканската среща за климата около едно виждане".

Ситуацията в Африка вече е такава, че не може да бъде решена само от Африка, подчерта Дечева. "Големият дълг, който е натрупан, дали поради корупция, дали поради лошо управление на средства или по различни други външни причини, той вече пречи на развитието. Но африканските страни имат нужда от различен подход към тях. ЕС има една декларация в тази посока, но световните финансови институции не са направили необходимата крачка, не като обещание, както беше предишните години, а крачка по-скоро за сериозен анализ и за една оценка финансова, неполитическа, неидеологическа". 

"До момента всички решения за Африка през последните 12-13 години са политически обосновани". 

В дълбокото геополитическо разделение на Африка все повече се намесва Китай по начин, по който "много скоро ще спрат да говорят за нас, за западните сили и за източните сили и ще остане единствено Китай, защото начинът на работа на Китай с Африка е различен. 

Може ли Африка да има един, единен общ, обединен глас и в Г-20, и на глобалната сцена на фона на вътрешните конфликти? Какви са данните, които имаме до момента от земетресението в Мароко? С какво е специфична ситуацията в Мароко? Как животинският свят на Африка е сериозно застрашен от климатичните промени и кога ще започнат африканските страни да се отнасят към себе си по различен начин, за да запазят себе си, а не само своите икономики? Как можеше да бъде предотвратено наводнението в Либия? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.