В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

БРИКС канят най-големия износител на петрол в света да се присъедини към групата

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 24.08.2023 година

15:50 | 24 август 2023
Обновен: 15:58 | 24 август 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Големите държави с бързоразвиващи се пазари се готвят да поканят най-големия износител на петрол Саудитска Арабия и няколко други държави да се присъединят към техния блок, за да разширят глобалното си влияние. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Лидерите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се споразумяха да разширят своята група БРИКС на среща на върха, която се провежда тази седмица в Йоханесбург. Това ще бъде първото разширяване от 2010 г. насам.

Египет е другата страна, която е поканена да се присъедини, заедно с други страни от Близкия изток, въпреки че списъкът все още се обсъждаше късно в сряда. Членовете заявиха, че една по-голяма група би могла да се противопостави на доминиращата роля на Групата на седемте в световните дела.

Стремежът за разширяване на групата беше воден главно от Китай, но беше подкрепен от Русия и Южна Африка. Индия се опасяваше, че по-голям БРИКС ще превърне групата в рупор на Китай, а Бразилия се притесняваше да не отчужди Запада.

Саудитска Арабия и Египет не са заявили публично позицията си за евентуално присъединяване към БРИКС, въпреки че Рияд изпрати делегация на срещата. Преди срещата на върха повече от 20 държави от Глобалния Юг официално поискаха да се присъединят.

Разширената група БРИКС, включваща Саудитска Арабия и Индонезия, ще представлява 44% от световната икономика до 2040 г. - надхвърляйки прогнозирания дял от 21% от брутния вътрешен продукт на Групата на седемте, както прогнозира Bloomberg Economics.

Повече за реакциите след новината за смъртта на Пригожин и успехът на производителя на чипове Nvidia може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.