В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ако Фед не направи пауза с лихвите, това ще е проблем за Европа

Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", "В развитие", 13.06.2023 г.

16:10 | 13 юни 2023
Автор: Даниел Николов

Отбраната, инфраструктурата и енергетиката ще са най-облагодетелстваните сектори в САЩ от постигането на сделката за тавана на дълга, както и ИТ, тъй като покрива всички сфери на икономиката. Пазарите на акции също реагираха положително, тъй като ще задържат относително високите си нива, като вниманието сега е насочена към срещата на Федералния резерв тази седмица и решението за посоката на лихвения процент. Ако Фед не направи пауза с вдигането на лихвите, това ще означава проблеми за Европа, каза Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Ако от Фед повишат лихвите, това означава, че не се притесняват много за икономическия растеж или рецесия. Фед притежава най-много информация и най-добре я анализира, но това не означава, че не правят грешки... Ако не повишат лихвите, вече има притеснения за икономическия растеж; ако вземат решение за повишаване на лихвите, тогава инфлацията ще е по-големият проблем, икономическият растеж няма да е на дневен ред и това ще доведе до повече оптимизъм на пазарите."

Повишаване на лихвата в САЩ би повишило курса на долара, което ще оскъпи вноса на стоки и суровини в Европейския съюз, над половината от който се фактурира в долари. Първата фаза на инфлацията, която се разви в Европа, беше точно заради такова поскъпване на долара с 15%-20% в рамките на няколко месеца, а вносът е около 53% от БВП на ЕС, напомни Караиванов. Ако курсът тръгне към нива 1-0.80 долар/евро, инфлацията ще влезе много бързо, а отделно ще поскъпне вносът на суровини като петрола.

"Ще се наложи Европейската централна банка яростно да вдига лихвите, за да оправи валутния курс, но това ще задълбочи проблема с икономическия растеж."

ЕЦБ почти сигурно ще обяви ново повишение на лихвата с 0.25% тази седмица, въпреки че еврозоната е в техническа рецесия. Икономиката и на еврозоната, и на Германия все пак растат, като проблем е управляваната от правителствата компонента - косвените данъци и платените субсидии към икономиката.

"Много е вероятно все още икономическият растеж да не е проблем в Европа - добавената стойност продължава да си расте - все още се очаква инфлацията да е основният проблем."

Макар енергийната компонента от инфлацията, дори в България, да е на отрицателна територия, остават храните и услугите, каза Караиванов. С новата реколта ситуацията при храните може да се нормализира, но за услугите това може да се очаква най-рано в края на годината.

"В момента нямаме истинска рецесия - от икономическа гледна точка нямаме намаляване на производството, нямаме нарастване на безработицата - и затова ЕЦБ може да си позволи да повиши още един път лихвата, може би още два пъти тази година, и евентуално, след като се пребори с инфлацията, да се обърне към рецесията."

Според Караиванов и централните банки и политиците в Европа ще се стремят да избегнат истинска рецесия, тъй като няма да са готови да платят цената.

"Ще работят в другата посока - да има дори плавен преход, нещо като стагфлация, т.е. да няма висок икономически растеж, да има малко по-висока от нормалната инфлация, но няколко години, преди да може да се скочи нагоре."

Как може да се избегнат бъдещи кризи с тавана на дълга в САЩ може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.