В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Джейсън Стайнхауер: Честната история е фундаментална за функционираща демокрация

Джейсън Стайнхауер, автор на бестселъри, публичен историк, основател на History Communication Institute, глобален сътрудник в The Wilson Center във Вашингтон, "В развитие", 24.05.2023 г.

18:40 | 24 май 2023
Автор: Даниел Николов

Социалните медии формират в момента нашето познаване на историята. Историята се превръща в оръжие в социалните мрежи, които от своя страна са проектирани по начин да могат да изкривят идеята на хората за миналото. Разбирането за историята винаги се променя с появата на нови факти и анализи, но в момента такава промяна се извършва и чрез засиленото разпространение на дезинформация чрез социалните мрежи. Това коментира Джейсън Стайнхауер, автор на бестселъри, публичен историк, основател на History Communication Institute, глобален сътрудник в The Wilson Center във Вашингтон, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Историята е много силна - тя ни казва кои сме ние и откъде идваме; може да ни покаже нещо, което не искаме да знаем, или нещо, което сме забравили умишлено. Не е задължително да се чувстваме удобно в своята история... Историята може да бъде използвана, за да се защитават каузи и социалната справедливост. Така историята се превръща в много силно оръжие."

Всичко се свежда до ценностите, които искаме да защитаваме, както демократичните, така и тоталитарните, каза Стайнхауер. Историята играе огромна роля в политическите дебатите за бъдещето, за геополитиката и границите, за разширяването на ЕС, допълни той.

Социалните мрежи имат невероятната мощ да разпространяват както фактологично вярна история, така и умишлена историческа дезинформация, каза Стайнхауер.

"Изключително важно е професионалните историци да бъдат включени в тези дискусии, когато става дума за войната в Украйна и други случаи... Проблем с нашите платформи през последните години е, че никога не чуваме гласовете на експерти в съответните разговори."

Честната история е фундаментална за една функционираща демокрация, като тя има и своята икономическа роля в едно общество чрез музеи и други исторически институции, каза Стайнхауер.

Как историческите дебати рефлектират върху историята на войната в Украйна може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.