В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Трудната 2022 г. оздрави пазара на луксозни имоти в България

Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates, във "В развитие", 25.04.2023

17:15 | 25 април 2023
Автор: Галина Маринова

Пазарът на луксозни недвижими имоти в момента се характеризира със стабилност - добри проекти и стабилни цени. Цените на луксозните имоти се договарят в рамките на не повече от 5%. Не очаквам да има покачване на цените до края на тази година, но след това те може да започнат леко да се вдигат, особено за качественото строителство. Това каза Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

Миналата година бе изключително силна за луксозния сегмент на пазара на недвижими имоти и това е доказателство, че инвестицията в луксозен имот наистина създава сигурност. Предлагането се забави, поради стреса, който изживяхме с покачването на лихвените проценти и високата инфлация. Фактори бяха покачването на материалите за довършителни работи и по-малкото доходи, което се отрази на търсенето - то бе по-ниско, каза гостенката. 

"Данните от Службата по вписванията показват, че сделките са с около 33% по-малко, но за луксозния сегмент са 24%. Това означава, че изоставането в този сегмент, е доста по-малко. Човек ако инвестира в луксозен имот, може да вярва, че наистина ще запази спестяванията си".  

За влиянието на покачващите се лихвените проценти събеседничката посочи, че "основният клиент и купувач не е свикнал и не е купувал" на тези лихвени проценти, които имахме 2020 и 2021 година". "Ние не сме пазар като САЩ, където са свикнали на много ниски лихвени проценти и покачването много се отразява на доходите ни. Да, започваме да мислим в тази посока, но по-скоро притеснителна е високата инфлация, която по никакъв начин не можем да контролираме".

"Заради всички тези фактори, негативни и положителни (нямали сме балон, много се говореше на тази тема), търсенето е по-малко, но може би това е и здравословно. Когато има много голямо търсене на пазара, тогава започва да се предлага и много голямо количество стока на пазара, която не е добре осмислена, не се прави услуга на никого и много често се създава и балон и пазарът може да пострада". 

През 2022 година "нещата се уравновесиха, по-лесно е да планираме какво ще се случи", категорична бе Илиева. "Предлагането се успокои и всъщност новите проекти, които излизат в момента, наистина отговарят на търсенето. Строят се с качествени материали. Защото, когато няма бум, ще останат онези инвеститори, които могат да строят, да финансират, знаят какво да строят, сериозните участници на пазара са. Новото строителство, което излиза в момента на пазара, е наистина хубав продукт. 2022 година бе една много полезна година за нашия пазар".

За 2023 година тенденцията продължава, но това, което се върна е интересът към ново строителство. Когато стана кризата и суматохата на пазара, първите клиенти, които спряха да звънят е клиентите за ново строителство, сподели Илиева. "Виждаме през това първо тримесечие на 2023 година, че клиентите са много активни и новото строителство започва доста повече да се търси. То е доста по-качествено, по-мислено, по-модерно, с модерни технологии". 

"Наемите са в невероятен възход. Нормално е, когато пада търсенето за покупка, да се вдигне търсенето за наем, защото някои от клиентите ще отложат покупката и взимат под наем. Освен това София е град, в който идват хора от страната и от чужбина, работещи тук. Те имат нужда от жилище. Има и няколко големи украински и други IT компании, които се преместиха и се търсят жилища за служителите. В повечето случаи имотите трябва да са съвременни и модерни. Старите жилища не са конкурентоспособни".

Гостенката сподели и за нова тенденция, при която инвеститори са отложили продажбите си на сгради, обзавели са цял вход апартаменти и ги отдават под наем. "Сега новото, което се опитваме да наложим, е средносрочното отдаване под наем. Ако сте в командировка, можете да наемете апартамент за три, шест или осем месеца, вместо да сте в хотел, или да се ангажирате с дългосрочен договор". 

Кои са най-търсените столични райони в сегмента на луксозните недвижими имоти? Кога се търсят т.нар. "трофейни имоти", кои са клиентите за тях и наблюдава ли се в момента точно такъв тип търсене? Продължи ли тенденцията, характерна за пандемията, когато се търсеха къщи или втори дом около София и по Черноморието? Има ли търсене на втори дом и в Гърция, заради удобството на новата магистрала? Кои са най-предпочитаните за наемане и за закупуване имоти и на какви цени са те в момента? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.