Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Играта или парите са стимул за звездите от НБА

Камен Алипиев, журналист, "Бизнес старт", 21.02.2023 г.

13:22 | 21 февруари 2023
Обновен: 14:35 | 21 февруари 2023
Автор: Антон Груев

Перфектен мениджмънт и страхотни маркетингови решения, както и няколко легендарни съперничества в последните 40 години превърнаха Националната баскетболна асоциация (НБА) в глобален феномен, който генерира милиарди долари годишно. В последните години качеството на мачовете в редовния сезон падна значително, а звездният уикенд загуби голяма част от своя блясък, защото на практика той представлява три почивни дни за играчите, които отиват да се забавляват, а не да се състезават. Това каза журналистът Камен Алипиев в ефира на предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Относно причината в последните години този мач и целия звезден уикенд да загуби своя блясък гостът обясни, че играчите ги възприемат като три почивни дни и отиват да се забавляват.

„В един момент всички баскетболни стойности отиват на заден план и мачът буквално става тъп и вече го няма този ореол на нещо изключително“.

Това се получи и преди 2 седмици по време на Мача на звездите на Националната футболна лига, така нареченият Pro Bowl – той се превърна в една страхотна лигня, защото играчите дори не играеха full contact американски футбол, а така нареченият touch – само се докосваха.

Това обаче не означава, че хората, които гледат баскетбол и не са специалисти не се забавляват, посочи Алипиев.

НБА е многомилиарден продукт и преди броени часове беше подписана нова сделка в Китай, която осигурява допълнително медийно внимание, включително чрез излъчване на съдържание създавано от китайски фенове в платформи свързани с AliExpress.

Относно развитието на НБА, Алипиев каза, че лигата се развива по много начини, но качеството в редовния сезон е спаднало много – играе се 82 мача, които служат основно за продажба на повече билети и рекламни артикули, както и бира и сандвичи в залите.

„Съвсем различно е нивото в Евролигата например или в Националната колежанска атлетическа асоциация. Тези лиги предлагат много по-истински баскетбол, където треньорите имат много повече участие и има много повече тактика“.

Докато в НБА в отбора, в който игра Леброн Джеймс, например, няма значение кой е треньор или неговата тактика, а се играе за рекордите на суперзвездата.

Началото на възхода на НБА започва през 80-те години със съперничеството на Меджик Джонсън и Лари Бърд през, пристигането на Дейвид Стърн като шеф на НБА, а след това и на Майкъл Джордан през 1984 година, разказа Алипиев. Впоследствие се взимат още няколко решения, които превръщат лигата в глобален феномен.

„ТВ правата са по-скъпи в САЩ, отколкото извън американска територия – това също е добър ход, защото продуктът е лесно достъпен за големите телевизии по целия свят“.

В коментар дали икономическите ползи са променили играта, Алипиев посочи, че според него това не е основната причина, а по-скоро многото пари карат играчите да не гледат толкова сериозно на играта. Суперзвездите са водещи, а не треньорите. В много мачове има атрактивни отигравания, но не и тактика. Вече не се търсят победи през сезона, както в отборите, в които играеше Майкъл Джордан, каза още спортният коментатор.

Преди броени дни Леброн Джеймс счупи рекорда за най-много вкарани точки на Карим Абдул-Джабар (38 387 т.) и вече е най-резултатният играч в НБА, но може ли да се счита за най-великият в историята? Кои са новите звезди на асоциацията и кои са най-важните постижения в спорта?

Гледайте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.