В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Стефан Манов: Пенсионната реформа на Макрон ще стигне до Конституционния съд

Стефан Манов, секретар на Aсоциация Френско-Български форум, във "В развитие", 31.01.2023

16:05 | 31 януари 2023
Автор: Галина Маринова

Отхвърлянето на пенсионната реформа е стара тема във Франция. Това не е първата такава реформа, но е първата, която е толкова слабо обоснована и счетоводно, и житейски от правителството. Французите не приемат реформата, а място за компромиси вече няма. Ако пенсионната реформа на Макрон бъде отхвърлена, неговият мандат ще се провали. Това каза Стефан Манов, секретар на Aсоциация Френско-Български форум, в пряко включване от Тулуза в ефира на предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Петко Трухчев. Днес в цяла Франция тече национална стачка срещу пенсионната реформа, лансирана от Макрон. 

Във Франция пенсионната възраст на хартия е 62 години, но французите трябва да имат 43 години трудов стаж. Ако човек не ги постигне до 62 години, той трябва да продължи да работи, докато ги направи, за да получи пълна пенсия. Промяната цели да увеличи минималната възраст за пенсиониране до 64 години, дори и работещият да има постигнати 43 години трудов стаж, обясни събеседникът. "Реформата цели да подобри финансирането на пенсионната система". 

"Към 2027-2028 година дефицитът се очаква да бъде около 12 млрд. евро, което за държава като Франция в абсолютна стойност е смешно малка сума. Да припомня, че за справяне с Covid и инфлацията в последната година, френското правителство наля над 400 млрд. евро. Миналата година пенсионният фонд е на плюс от 3 млрд. евро. Финансовата обосновка не е много убедителна, дори и по преценка на независими оценки". 

По отношение на процедурата на приемане на реформата гостът каза: "Този процес влиза в специална конституционна процедура, която е въведена 1996 година, предвиждаща 50 дневен срок на разглеждане на законопроекта. Това включва разглеждане, както в горната, така и в долната камера на Сената. Ако в тези 50 дни парламентът не приеме законопроекта, тогава правителството има право да издаде т. нар. Наредба-закон, която да подмени вота в парламента, заменя го. Това е една специфика на Френската пета република. Тук изпълнителната власт разполага със силни механизми да извива ръцете на парламента, когато там има някаква съпротива и няма мнозинство". 

Тази процедура за пръв път се използва за закон за пенсиите. Обичайно е за друг вид социални плащания и има опасност от противоконституционност, добави Манов. 

"Почти сигурно е, че проектореформата на Макрон ще стигне до Конституционния съд. Практически всички спорни закони биват отнасяни до Конституционния съд. Въпросът е доколко правителството ще посмее да въведе с таран реформата или ще търси все пак да намери някакъв институционален компромис".  

Проблемът на Макрон е политически, защото той няма мнозинство в парламента и реално неговият мандат започна в ситуация на странен политичеки момент. Изборът му, който стана на втори тур, не може да се каже, че отразяваше подкрепа за програмата му. На първи тур той взе 27-28%, изтъкна събеседникът. По думите му изборът бе по-скоро плод на отхвърляне на другия кандидат. "Той няма достатъчна политическа легитимност да прекара всичко от своята програма". 

"Французите не приемат реформата. Това сочат социологическите проучвания. Политическата перспектива пред Макрон е трудна, защото ако тази реформа не мине, неговият мандат е приключил. Той ще бъде парализиран до края на мандата си, който приключва през 2027 година. Единственото решение е да разпусне парламента. Но тогава едни предсрочни парламентарни избори биха могли да бъдат още по-катастрофални за неговата политическа сила, защото партията на Макрон няма местна власт. Не е популярна в малки градове. Липсата на вкорененост на местно ниво е проблем при такива реформи". 

Място за компромиси вече няма, категоричен бе Стефан Манов. "Реформата, която предлага Макрон, е толкова дразнеща за обществото, колкото червеният флаг на арената с биковете и не мисля, че синдикатите ще се съгласят на каквито и да било компромиси. Имаше честична подкрепа на най-големия синдикат, който е по-умерен. Но днес всички синдикати, включително и на мениджърите, на по-скъпо платените служители, подкрепят тези протести. А и доста политици са разколебани дали има смисъл да бъде прокарвана една такава реформа с таран, след като е толкова непопулярна и касае няколко милиарда евро дефицит и то временен". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.