В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българската стартъп екосистема навлиза във фаза на системни, а не случайни успехи

Момчил Василев, изпълнителен директор на Ендевър България, във "В развитие", 30.01.2023

17:45 | 30 януари 2023
Обновен: 12:15 | 3 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

Българската предприемаческа екосистема вече излиза от фазата, в която успехи, като този на първия български еднорог Payhawk, са по-скоро случайност и въпрос на благоприятно стечение на обстоятелствата. Вече влизаме във фаза, в която такъв тип успех е системен. В предстоящото пето издание на петото издание на Dare to Scale, което започва през април, ще разшири обхвата на програмата чрез привличане на компании от съседните ни страни да участват на място - в програмата в България, или репликирайки и създавайки междусистемни връзки с програма в някоя от другите държави. Силата на една предприемаческа система не може да бъде заключена само в границите на една държава. Това каза Момчил Василев, изпълнителен директор на Ендевър България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Годината бе доста добра за Ендевър и за цялостното развитие на стартъп предприемаческата екосистемата. Самият факт, че вече четвърта година се състои Dare to Scale и има все повече и по-зрели компании като участници, е показателен факт, каза гостът. "Виждаме повече зрялост и все по-мащабни идеи в това, което се случи".

"Останалата дейност също се развива добре и имаме вече по-активен поглед и върху работата с компании на предприемачи от българската диаспора по света. Тази година първата такава стана част от "Ендевър" - Alcatraz. Това е нещо, което ще се опитаме да развиваме все повече, за да привнесем и тази енергия и експертиза в средата ни. Все по-активно поглеждаме и на работата ни с компании и предприемачи от Европа и по-конкретно Западните Балкани, защото вярваме, че силата на една предприемаческа система не може да бъде заключена само в границите на една държава. Колкото по-добри връзки има в дадения регион, толкова по-силна е тази предприемаческа система и дава повече възможности на предприемачите да се разрастват". 

Компаниите, които подпомагаме, към края на миналата година реализираха приходи за около 340 млн. лева и над 2600 работни места, но по-важното и по-забележителното е, че създават много добавена стойност. Средната заплата в тези компании е почти три пъти по-висока от средната за страната ни, подчерта Василев. 

Доскоро бяхме в един в позитивен икономически суперцикъл, който продължи почти двойно по-дълго от нормалните, коментира събеседникът. "Нормално е при корекцията на пазара и инвеститорите да са по-предпазливи по отношение на типа проекти, в които инвестират, на оценката на тези проекти и т.н. Хубавото на компаниите, които излизат от нашия регион, е, че те са свикнали по неволя да оперират с по-ограничен капитал и да са по-пестеливи в начина, по който разполагат с този капитал. В близкото минало това беше по-скоро недостатък с оглед на това, че имаше по-голямо изобилие на пари, докато сега това им дава известно предимство". 

"В България и в региона, все още няма достатъчно капитал, насочен към компаниите в активната им фаза на растеж, в процеса на мащабирането на техния бизнес. Това донякъде проблем, тъй като сме зависими от вниманието и интереса на международните инвеститори. Това е може би едно от предизвикателствата за нашата екосистема - да привлече това внимание, да го задържи и да го оправдае". 

На въпроса какво е значението на факта, че България е първа по брой на местните фондове за рисково инвестиране в региона на Югоизточна Европа, гостът каза, че то е огромно. "Това е едно от големите ни постижения като екосистема. Вече има достатъчно на брой и все по-професионализиращи се инвеститори по отношение на рисковия капитал. Те са минимум 17. Така че, що се касае до ранната фаза за развитие на компаниите, може да се каже, че има достатъчно избор за предприемачите по отношение на капитал, към който може да се обърнат. Има какво да се желае в етапа на активното разрастване, но и там имаме фондове, които вече работят. Друго интересно нещо е, че част от тези фондове вече оперират регионално, което способства за създаването на системни връзки между държавите и представянето на региона като един общ пазар в очите на по-големите чуждестранни инвеститори". 

Компании еднорози (девет в региона, около десет, които са на път да постигнат оценка от 1 млрд. долара) имат "много силно символно значение, както в митологията, така и в икономическия ни живот, защото привличат внимание", коментира Василев. В края на миналата седмица Payhawk покани своите инвеститори тук, в България, за да им покаже възможностите на екосистемата. Именно и това е допълнителното значение на тези компании, защото могат да бъдат тази притегателна сила за по-големи инвеститори, които да видят какво се случва в този регион". 

"Друго много важно, особено в случая с Payhawk и показателно за това, което се случва в България, е, че излизаме от фазата на развитие на екосистемата, когато такъв тип успех е по-скоро случайност и въпрос на стечение на обстоятелствата. Вече влизама във фазата, в която такъв тип успех е системен. Payhawk е продукт на екосистемата. Това е компания, която от самото си създаване се е зародила тук, подпомогната от всички структури на тази екосистема, за да стигне до този статут, който има в момента. И най-важното - да има манталитета да връща обратно към средата, от която е излязла. Това все повече става доминираща нагласа в предприемачите, което е залог, че този успех ще бъде системен". 

Относно влиянието на казуса "Nexo" върху средата и върху имиджа на технологичния сектор и сектора на стартъпите в България Момчил Василев подчерта, че "е много важно да не се хвърля сянка върху сектора като цяло", защото това е един от секторите, които ни дават шанс като държава да стигнем по-бързо до благосъстоянието, което всички искаме да имаме.

"Тези две неща трябва да бъдат силно разграничени и по никакъв начин да не се хвърля сянка върху този сектор. Хубавото е, че чухме коментари в тази посока от всички политически сили и това е доста окуражаващо". 

За политическата нестабилност отражението ѝ върху развитието на средата гостът каза, че успехите по отношение на Синята карта са "много добър пример за това, че когато се поставят национално значими цели, може да се постигне консенсус между на пръв поглед напълно разнопосочни политически интереси и това е нещо което трябва да бъде уважено и насърчавано". По думите му стабилността и националните приоритети, които действително биха могли да изведат страната ни напред, включват и други цели, "като дружеството с променлив капитал, имплементацията на режима за Синя карта, национална стратегия за това как да привлечем качествени кадри от чужбина".  

Прозорецът за петото издание на Dare to Scale ще отвори в началото на април. Ние сме отворени и вече комуникираме активно с компании, които се интересуват от програмата, огласи събеседникът. "Очакваме  да разширим обхвата на програмата със съседните ни страни, било чрез привличане на компании да участват на място тук, в програмата в България, или репликирайки и създавайки междусистемни връзки с програма в някоя от другите държави".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.