В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Защо все повече изоставени селски райони в България се превръщат в IT села

Иван Русев, член на Борда на AIBEST и R&D директор в Experian България, „В развитие”, 09.12.2022

15:45 | 9 декември 2022
Обновен: 18:25 | 12 декември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Секторът на бизнес услугите и технологиите у нас отчете рекорден ръст от 22% и 4,2 млрд. евро приходи, които влизат директно в България. Това всъщност е близо 6% от БВП, а имаме амбиция да станем 9% от БВП. Бяха открити 10 000 нови работни места не само в градовете, но успяхме да стигнем и до малките населени места чрез дистанционната работа, като така помогнахме на локалните икономики. Това разказа Иван Русев, член на Борда на AIBEST и R&D директор в Experian България, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

„В моя екип често се шегуваме с  IT селата, но те вече станаха реалност. Това са хора, които работят дистанционно и са на места, където преди може и да не е имало население”, отбеляза Русев. .

„10 000 нови работни места са добра новина не само за нашия сектор, но и за България”, изтъкна събеседникът.

Силният растеж на сектора на бизнес услугите и технологиите се дължи на тенденцията за дигитализация в целия свят, която започна по време на пандемията. Тя ни даде възможност да открием нови клиенти и да развием нови услуги, защото динамиката между хората и бизнеса се промени

Глобалната икономика започна да се забавя и ние го виждаме като работа, но въпреки това очакваме двуцифрен растеж  и тази година. Това ще бъде отражение на инвестициите, направени преди няколко години, защото те имат инерция и в момента.

Глобалното забавяне няма как да не се отрази и в България. Трудно е човек да даде конкретна прогноза с цифра какво ще се случи и какъв ще е ръстът на заплатите. В такъв период всеки бизнес гледа в детайл какви са разходите му и тук излизат възможностите за дигитализация. Ако искате да намалите разходите си за нещо, защото идва криза, един от начините е да роботизирате, а нашата индустрия прави това – роботизира процеси и им помага да бъдат ефективни като цена.

Ако искаме в България да има все повече клас „А” талант, сините карти са механизмът, по който може да го привлечем в страната. Нашата индустрия е в състояние да създава между 5000 и 7000 работни места за такива хора, които не са от България, но идват тук да работят, отбеляза Русев.

Коментирайки поредните идеи на БСП за увеличаване на максималния осигурителен доход, събеседникът каза, че вече сме месец декември, бюджетите на компаниите за 2023 година вече са направени и приети, така че една такава промяна общо взето казва на инвеститорите, че средата не е достатъчно стабилна. Сигналът, който се дава на инвеститорите, е да погледнат по-осторожно на България и това естествено не е добър сигнал за бизнеса.

„Бизнесът има нужда от стабилност и неслучайно всички асоциации в сектора реагираха доста остро”.

Каква е конкуренцията за кадри в бизнес услугите и технологиите и колко са чуждестранните инвестиции във високотехнологичния сектор?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” може да гледате тук.