В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Германия планира пакет от 54 милиарда евро за енергийни субсидии

Наталия Княжевич, Bloomberg News - Ню Йорк, "В развитие", 22.11.2022 г.

16:25 | 22 ноември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Германия планира пакет от 54 милиарда евро за ограничаване на щетите от растящите цени на енергията, който ще влезе в сила на 1 март. Субсидиите ще бъдат изплатени със задна дата за януари и февруари, а потребителите на газ също ще получат еднократна държавна субсидия за декември. Това каза Наталия Княжевич, Bloomberg News - Ню Йорк, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Субсидиите ще бъдат частично финансирани от данък върху печалбите от електроенергия. За частните домакинства цените на газа ще бъдат ограничени до 12 цента на киловатчас за 80% от потреблението въз основа на нивата на потребление от миналата година. За промишлените потребители 70% от потреблението на газ ще бъде субсидирано. Цените на електроенергията ще бъдат ограничени до 40 цента за kwh.

Цените на петрола се възстановиха след вчерашното разпродажба, причинено от доклад, че ОПЕК+ обмисля увеличаване на добива. След това Саудитска Арабия отрече това предположение.

Министърът на петрола на Саудитска Арабия каза, че OPEC+ ще бъде готов да намали отново производството, ако е необходимо. Имайки предвид седмичното търсене и падащите цени, това вероятно е следващото нещо, което трябва да направят.

Петролният пазар може да се затегне допълнително, след като руският вицепремиер Александър Новак каза, че Русия ще пренасочи доставките си на петрол към „пазарно ориентирани партньори“ или ще намали производството. Той каза, че таванът на цените ще доведе до спад в инвестициите "и потенциален дефицит в доставките на петрол".

Дори преди санкциите срещу руския суров петрол да влязат в сила, Русия вече е загубила повече от 90% от пазара си в северните страни на ЕС. Обемите към региона спаднаха до 95 000 барела на ден от над 1,2 милиона барела.

Количествата насочени към Китай, Индия и Турция все още изглеждат значителни. Това обаче не означава, че тази тенденция ще продължи.

Goldman Sachs Group понижиха прогнозата си за сорта Brent през четвъртото тримесечие на годината с 10 долара на барел до 100 долара за барел предвид възможността от по-нататъшна карантина в Китай заради растящите случаи на Covid.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.