В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Петролните запаси в развитите страни намаляха до най-ниски нива от близо 20 години

Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, „В развитие”, 15.11.2022

15:53 | 15 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Петролните запаси в развитите страни намаляха до най-ниските нива от 2004г. Спадът за тази година е със 177 млн. барела, а САЩ и другите потребители прибегнаха към стратегическите си резерви, за да задържат цените на горивата под контрол, разказа Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Предлагането на дизелово гориво за камионите е изключително свито, което оставя глобалния пазар уязвим на фона влизането в сила на санкциите срещу руския износ на 5 декември.

Международната енергийна агенция прогнозира, че руското производство ще  се свие с още 15% в началото на следващата година.

Агенцията обяви, че глобалното търсене може да падне с 240 000 барела на ден през това тримесечие в сравнение с преди година. Вчера ОПЕК намали прогнозата си за глобално търсене през четвъртото тримесечие.

Най-големият фактор за петролните пазари ще бъде Китай. Но неговата икономика през октомври се забави и случаите на Covid натежаха върху потребителското доверие и предизвикаха смущения в икономиката и бизнес активността. От друга страна правителството там разхлаби някои от мерките за ограничаване на Covid, които биха могли да насърчат предлагането.

Началото на края на политиката на нулев Covid в Китай може да повиши търсенето на петрол.

Важен индикатор, който да следите, е заседанието на Политбюро на Китай в началото или средата на декември, след което може да има повече сигнали за отварянето. В случай на пълно или дори отваряне наполовина, Китай може да се нуждае от внос на още между 500 хиляди до 750 хиляди барела на ден.

Търсенето на пътувания в Китай също е значително. Има голям скок в броя на планираните вътрешни полети. Очаква се те да се увеличат с 63.9% в следващите 4 седмици.

Има някои признаци и на повишено търсене на суров петрол в Азия. Дубайският суров петрол се радва на сериозно търсене от азиатските потребители. Той е под натиск от септември заради слабото потребление в Китай и големите потоци към Азия от Русия. Сега разликата между дубайския сорт и Брент намаля, което е сигнал за повишено потребление в Азия.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.