В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Изборите и волатилността на пазарите намалиха интереса към българския дълг

Мартин Търпанов, ръководител отдел "Дългови инструменти" в DeltaStock, "В развитие", 04.10.2022 г.

17:44 | 4 октомври 2022
Автор: Даниел Николов

Търговците на български държавни облигации са изключително предпазливи, като на проведения аукцион в понеделник са били пласирани ДЦК за 102,75 млн. лв. съвкупна номинална стойност, вместо търсените 200 млн. лева. Подадените поръчки са били за едва 156 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 0,78. Голямата волатилност на световните пазари през изминалата седмица, предизвикана от фискалната политика на правителството на Лиз Тръс във Великобритания, и резултатите от изборите в България са част от причините за ниския интерес. Пресилено е да се говори за пресъхване на ликвидността на българския пазар на дълг. Това коментира Мартин Търпанов, ръководител отдел "Дългови инструменти" в DeltaStock, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"По-високите доходности, постигнати по евро облигациите, неминуемо се пренесе и на вътрешния пазар - доходността, която изискват инвеститорите по вътрешните облигации, дори е малко по-висока, отколкото се търгуват в момента облигациите по външния дълг. Може би това е възпряло Министерство на финансите да одобри по-голям обем поръчки."

Министерството на финансите отмени публикувания в средата на септември емисионен календар, като не е ясно дали ще има по-малко аукциони до края на годината, коментира Търпанов.

"Може би ще се гледа аукцион за аукцион. Предполагам ще има пауза от една-две седмици и ще се опита с нов аукцион, след като се успокоят пазарите."

Изчакването и отмяната на календара може да е за да се даде възможност на евентуално ново правителство да предприеме собствени стъпки на база своята политика, коментира Търпанов.

Бързо сформиране на правителство и работещ парламент в България може да върне доверието на пазарите, особено ако бързо се постигне нова бюджетна рамка. Огромният очакван дефицит за 2023 г. едва ли ще упокои инвеститорите да изискват по-ниски доходности, добави той. 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.