В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

При рецесия златото ще поскъпне и отново ще се котира като актив убежище

Диляна Тодорова, трейдър на ценни книжа, Expat Asset Management, "В развитие", 26.09.22

16:05 | 26 септември 2022
Обновен: 17:06 | 26 септември 2022
Автор: Таня Жекова

През последната година златото претърпя спад от 8% в цената си, но предвид агресивните действия на централните банки, увеличенията на лихвените проценти и силния долар това е очаквано. При една евентуална рецесия златото отново ще възвърне силните си позиции и ще се търси като актив убежище. Това коментира Диляна Тодорова, трейдър на ценни книжа в Expat Asset Management, в ефира на предаването „В развитие" с водещ Вероника Денизова.

„При засиления долар е нормално златото да отстъпи. 6% делят доларовия индекс от неговите нива през 2002 г., когато наблюдавахме безпрецедентно силен долар за онзи времеви контекст. Паритетът между еврото и долара, а сега и допълнителното поевтиняване на еврото се отразиха на ценообразуването на златото, но това е временна корекция. Инвестиционният рационал е запазен и инвеститорите могат да направят добри включвания с покупки“, смята тя.

По нейни думи в момента златото е на нива, които го слагат в друг рисков профил и го превръщат в друг тип инвестиционен актив. Акциите и облигациите генерират по-големи доходности в краткосрочен план, но и търпят по-големи загуби при негативна икономическа ситуация като сегашната. Тодорова подчертава, че в златото е добре да се инвестира дългосрочно.

„Докато доларът продължава да бъде толкова силен и имаме агресивен Фед, златото ще продължи да прави корекции и в краткосрочен план цената му ще продължи да пада, което не е нещо драматично. След овладяване на инфлацията и с нормализирането на валутите очакваме ръст в цената му“, категорична е тя.  

Тодорова добавя, че се намираме в година на много безпрецедентни събития каквито не сме очаквали да видим в модерната световна история като например войната в Украйна и геополитическото напрежение. След началото на войната в Украйна златото е отбелязало ръст от 6%, но последващата висока инфлация и дуелът между Фед и ЕЦБ при вдигането на лихвите се отрази негативно на цената на златото.

„Това е нормално временно явление, след стабилизиране на икономическия цикъл би следвало да отпадне“, смята тя.

Гостът отбелязва, че част от мениджърите на активи залагат на изключително агресивен Фед, който ще направи всичко възможно да овладее инфлацията и да вдига лихвите нагоре заради идващите избори, а други смятат че спадовете са отразени.

„Аз лично смятам, че вървим към нормализация. Рецесията е отразена в ценовите равнища и трябва да проявим търпение, за да видим фундаментално на какви нива се намират реалните стойности на златото и другите активи“, посочва тя.

Разговорът не е предпоставка за покупка или взимане на друго инвестиционно решение. 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.