В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските акции поевтиняват след петдневно рали

Пазарен коментар на Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, 17.08.2022

16:15 | 17 август 2022
Автор: Таня Жекова

Ралито на европейските акции беше прекъснато след пет поредни дни на ръст, а американските фючърси пострадаха заради опасенията относно агресивното повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв. Това разказа Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, в пазарния си обзор за предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

Stoxx 600 се понижи с 0.3%, прекъсвайки най-дългата серия от печалби от март месец насам.

Храните и напитките, както и акциите на стоките за лична хигиена се представят по-добре, докато акциите на недвижимите имоти изостават.

FTSE 100 се понижи с 0.2%, след като инфлацията в Обединеното кралство се ускори повече от очакваното миналия месец до най-високото си ниво от 40 години, засилвайки натиска върху потребителите. Потребителските цени са нараснали с 10,1% спрямо предходната година.

При отделните компании германската Uniper се срина, след като отчете загуба от над 12 милиарда евро.

Фючърсите на САЩ тръгнаха надолу, тъй като опасенията относно агресивното повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв надделяха над стабилните корпоративни печалби и плановете за количествено стимулиране на Китай.

Фючърсите на S&P 500 са надолу с 0.5%, а фючърсите на Nasdaq 100 - с почти 1%, което сигнализира, че разпродажбите на технологичните акции ще продължат.

Доларът поскъпна, а доходността на държавните облигации се повиши докато инвеститорите очакваха протокола от последното заседание на Фед за да разберат как ще реагира централната банка на по-слабите икономически данни.

На други места референтните фючърси на природен газ скочиха с цели 5,1% поради очакванията, че горещото време ще повиши търсенето на енергия за охлаждане.

Цената на петрола е волатилна, като в момента Brent се търгува малко над $92 долара за барел, тази на златото се промени леко до 1774,35 долара за тройунция.

По-късно очакваме данните за продажбите на дребно в САЩ, тъй като това ще даде индикация за това какво е нивото на потребителското търсене. Bloomberg Economics очаква скромен напредък, тъй като по-евтините цени на бензина намаляват натиска върху портфейлите на американците.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.