В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Европейските пазари се оцветиха в зелено за пръв път от четири дни

Пазарен коментар на Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, във "В развитие", 04.07.2022

17:00 | 4 юли 2022
Обновен: 18:45 | 4 юли 2022
Автор: Галина Маринова

Икономическите тревоги продължават да тежат на апетита на инвеститорите. И все пак, за пръв път от четири дни европейските пазари се оцветиха в зелено, след като се появиха купувачи на потъващи акции. Това каза Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Stoxx 600 е над 1% нагоре, воден от енергийните, туристическите и развлекателните компании. Те са сред най-голеите печеливши. 

Днес е 4 юли, денят на независимостта на САЩ и пазарите са затворени.

Индексът на американските акции се понижи. Контрактите върху S&P 500 са с 0,3% спад. Доларът се колебае между ръстове и спадове. 

Италианските държавни облигации поевтиняха преди срещата на италианския премиер Марио Драги и лидера на движението "Пет звезди" Джузепе Конте за решаване на продължаващите от седмици политически напрежения. Доходността по 10-годишните италиански облигации се повиши със 7 базисни пункта до 3,16% , като разшири спреда с германските бундове до 1,90 процентни пункта.

Глобалните акции и облигации са в примката на най-големите разпродажби от поне три десетилетия, с увеличаването на шансовете за американска и даже глобална рецесия, която плаши инвеститорите. В същото време упоритата инфлация остави на Фед малка възможност за маневри в използването на спирачки и затягане на монетарната политика. Тази токсична комбинация е предизвикателство за пазарите, които не са виждали нищо подобно от края на 70-те.

Суровият петрол се понижи под 108 за барел. Природният газ в Европа поскъпна с наближаването на планираната стачка в Норвегия. Биткойн пристъпва към нивото от 19 000 долара. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.