В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

На път към летището си вземете търпение и готовност за отмяна или забавяне на полета

Александър Богоявленски, пилот, автор и водещ на предаването "Авиошоу", във "В развитие", 22.06.2022

17:10 | 22 юни 2022
Обновен: 11:36 | 27 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Това лято пътниците трябва да са подготвени за отмяна на полети, доста сериозен удар ще има върху плановете им за ваканция, второ, за много сериозни закъснения, които вече са факт в цяла Европа. Над 65% от полетите през последните две седмици трупат закъснения, като 20% от тях са над пределно допустимото като времетраене, след което се дължи компенсация. Това каза Александър Богоявленски, пилот, автор и водещ на предаването "Авиошоу" по Bulgaria ON AIR, който гостува в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.  

Първото ниво на компенсация настъпва още след изтичане на 2 часа закъснение, а сериозното ниво е 4 часа. Стойността на тези компенсации е много голяма и означава загуби за авиокомпаниите. Заговори се вече и за това как летищата да поемат част от тежестта, защото и голяма част от вината за закъсненията е тяхна, каза гостът.

"Ограниченията за въздушното пространство за прелитане над държави, обаче също допринасят за създаване на този хаос". 

Ръководителите на авиокомпаниите и летищата прекараха последните две години, опитвайки се да убедят всички, че е безопасно да се лети по време на пандемия. След отпадане на ограниченията, обаче, пътниците се завръщат с такава скорост, че довеждат до безпрецедентна трудова криза, влошена от съкращенията на персонал по време на пандемията. Всички летища и авиокомпании страдат от недостиг на персонал, въпреки че ако бяха използвали и анализирали огромният си масив от данни, с който разполагат, те можеха да предвидят какво ще се случи и да не изпадат в подобни затруднения, коментира събеседникът. 

Една от причините летищният персонал да не достига е, че по време на пандемията хората са намерили алтернативна заетост, често с възможност за дистанционна работа и при по-добри условия на труд. Сега, предвид недостига на персонал, работното време, което ще се наложи да спазват новите служители на летищата ще е удължено, а заплащането не винаги е атрактивно.

"Заплатите дори не са се върнали на нивата от преди пандемията. Справянето с тази нова криза ще отнеме поне още година и половина". "Лошото е, че това, което наблюдаваме, е по-скоро паническа реакция от страна на летища, авиокомпании и други фирми, които бяха доставчици".

Пандемията официално не е обявена за приключила, добави Богоявленски. "Това също генерира допълнителен натиск върху компаниите и финансовите отдели. Има несигурност. Това не им позволява да са толкова гъвкави и не очаквам ситуацията да се промени в близко бъдеще".

От какво ще се определя ръста на цените на билетите на авиопревозите и какви цени да очакваме? Какво предстои за българските летища след заявката за по-голяма инвестиция в летище София? Защо летищата в Сърбия и Румъния са доста по-напред от нас и какви са инвестициите, които ще се направят там? Какви са шансовете на летище София да стане петзвездно летище с регионален характер? Каква е разликата между "петзвездно летище" и "петзвездно регионално летище"?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.